KıbrısManşetToplum

Hasır iskemle!

Yılların eskitemediği, sağlamlığıyla dillere destan, Kıbrıs kültürünün göz bebeği, el işi, emek ürünü…

Yılların eskitemediği, sağlamlığıyla dillere destan, Kıbrıs kültürünün göz bebeği, el işi, emek ürünü…

Devrim DEMİR

KULLANMAYI UNUTTUĞUMUZ BİR KÜLTÜR
Kıbrıs kültürünün en önemli parçalarından biri olan hasır iskemlelerin üretimi, plastik sandalyelerin kullanılmaya başlanması ile unutuldu. Kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan hasır iskemlelerin üretim aşamasının oldukça zahmetli olması, gençlerin bu işten uzak kalmasında en önemli etken. El emeği ile örülen ve günlerce süren zahmetli bir iş olan hasır sandalye ile ilgili eğitim de günümüzde verilmiyor. Kalkanlı’da yaşamını sürdüren Besim Doğmaz, 12 yaşından bu yana 57 yıldır hasır sandalye işi ile uğraşıyor. Kıbrıs kültürünü gelecek yeni nesillere unutturmamak için çocukluğunda öğrendiği mesleği hala devam ettiren Doğmaz, 1980’li yıllardan sonra hasır sandalyeye olan ilginin bittiğini söyledi.

 “OKUMAK ÇOK ZORDU”
‘GÜZELYURT’ Gazetesine konuşan Besim Doğmaz, ilkokulu bitirince hasır iskemle yapımını öğrenmek için usta yanına çırak olarak gittiğini anlattı. 1960-1970’li yıllarda ilkokuldan sonra okumanın oldukça zor olduğunu ifade eden Besim Doğmaz, “İmkanlarımız şimdi olduğu gibi değildi. İlkokuldan sonra ortaokula gitmek için vergi ödemek gerekiyordu ancak babamın imkanları çok kısıtlıydı” dedi. Bir ömür dayanabilen hasır iskemlelerin günümüzde kullanılmamasının nedeninin plastik sandalyeler olduğunu ve iskemlenin unutulduğunu söyledi Besim Doğmaz.

MESLEĞİNİ SEVEREK YAPIYOR
Güney Kıbrıs’tan göçmen olarak gelen ve yaşamını Kalkanlı’da sürdüren Besim Doğmaz, 57 yıldır severek yaptığı mesleğini satış yapamasa da sürdürmeyi ve iskemle üretmeyi çok seviyor. 1980 yılından bugüne hasır iskemlecilik mesleğini devam ettiren Doğmaz, Kıbrıs kültürünü yaşatmak için çabalıyor. Kalkanlı’da ağaçların arasında cennet gibi bir yerdeki atölyesinde mesleğini devam ettiren Besim Doğmaz, hem hayvanları ile ilgileniyor hem de sipariş üzerine hasır iskemle yapmaya devam ediyor. Kıbrıs kültürünün en önemli parçalarından biri olan, emek isteyen hasır iskemlelerin üretim aşamasının oldukça zahmetli olduğunu söyleyen Besim Doğmaz, gençlerin bu işten uzak olduğunu ve yetiştirecek çırak bulamadığını ifade etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu