Ülkemizde hayvanlara yönelik yaşanan zehirleme, işkence, sokağa terk etme olayları toplumda infial yaratsa da ya failleri bulunamıyor ya da yasalar tahtında cezasız kalıyor.
MİNE İÇSEL
GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMİYOR
Ülkemizde yaşanan hayvan katliamlarının ardı arkası kesilmiyor. Toplum vicdanını derinden yaralayan olaylarda çoğu zaman caniler tespit edilemezken, tespit edilen olaylarda da caydırıcı cezalar uygulanamıyor. Hayvanlara yönelik şiddet ve zehirleme olaylarının şikayet edilmesi sonrası olayın takibi konusunda gereken ilgiyi görmediğini iddia eden hayvan severler, seslerini sosyal mecralardan duyurmaya çalışıyor.
ALTIN PATİLER GÖNÜLLÜ DESTEKÇİ
Sokak hayvanlarına yardım ve destek sağlamak için bir araya gelen gönüllülerden oluşan Altın Patiler Derneği, hayvan severlerin seslerinin daha fazla duyurulmasına destek oluyor. Sahipsiz olan, sokağa bırakılan, desteğe ihtiyacı olan, şiddete maruz kalan her patili dostun sessiz çığlığına ses olan dernek, toplumda infial yaratan zehirleme olaylarında canilerin hak ettiği cezaları almaları konusunda da paylaşımlarını sürdürüyor.
CANİLER SERBEST KALIYOR
2023 yılında Kumyalı’da 4 köpek ve 1 kedinin ölümüne neden olan zehirleme olayı kapsamında yapılan tahkikatta A.Ç tutuklanırken teminata dahi bağlanmadan serbest bırakıldı. Geçtiğimiz Kasım ayında ülkede infial yaratan, yasadışı kurduğu tuzakla yakaladığı evcil kediyi ağzından içeri inşaat demiri sokarak katleden, sonrasında bunu sosyal medyada paylaşan ve altına yapılan eleştirilere karşı da kendini ‘savunan’ Muhammet Sağban ise yargılanıncaya kadar serbest bırakılmıştı.
YASA VAR TÜZÜK ENGEL
Ülkemizde Fasıl 154 Ceza yasasında hayvanlara zarar “mala karşı suçlar” kapsamında yer alırken Hayvan Refahı Yasası da yürürlüğe girmiş durumda. Ancak yasa altında düzenlenmesi gereken tüzükler henüz düzenlenmemiş olduğundan, yasanın uygulanabilirliğini engelliyor. Sahipsiz hayvanların korunması yasal olarak yerel yönetimlerin himayesine verilirken, belediyelerin uygulamalarının yetersizliği acı sonuçlar doğuruyor.