KıbrısManşetToplum

İncirli: “Para yok, bütçe yok” sözlerine artık inanmıyoruz”

Cumhuriyetçi Halk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli, Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırasında “Para yok, bütçe yok” sözlerine artık inanmadıklarını, sağlığa bütçe verilmediğini ifade etti

Cumhuriyetçi Halk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli, Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada bazı açıklamalarda bulundu.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de, sağlığın her şeyden önce gelmesi gerektiğini, ancak bütçeye bakıldığında bunun böyle görünmediğini kaydetti. İncirli, sağlığın ülkelerin önceliği olması gerektiğini vurgulayarak, “Kazanın dibi değil” ifadesini kullandı.

Sağlığın güçlü olmasıyla toplumun, ülkenin ilerleyip gelişebileceğine işaret eden İncirli, bir çocuğun anne karnından yaşlanma sürecine kadar sağlığının korunmasının önemine işaret etti.

Yaşam boyu sağlık, koruyucu önlemler ve sağlıklı yaşamın önemini anlatan İncirli, ülkede sağlığa önem verilmediğini, o yüzden her sene bütçe döneminde aynı hastane, personel, altyapı sorunlarını konuştuklarını kaydetti.

Bakış açısı değiştirilmezse aynı sorunları konuşmaya devam edeceklerini ifade eden İncirli, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir seferberlik başlatması gerektiğini, hükümete bütçenin yetersiz olduğunu anlatması gerektiğini, CTP olarak bu konuda bakanlığa yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

İnsanlığın en büyük düşmanının hastalıklar olduğunu ifade eden İncirli, hastalıkların önceden önlenebileceğini, tedavi edilebileceğini kaydetti, erken tanının önemine vurgu yaptı. Bazen doğru tanı, doğru tedavi yapılamadığından da insanların zarar gördüğüne işaret eden İncirli, bu yüzden doğru bir sağlık sisteminin önemli olduğunu, sağlığın geliştirilmesine odaklanılması gerekliliğine değindi.

Pandemi döneminde sağlık sisteminin öneminin anlaşıldığını ancak gereken derslerin çıkarılmadığını bu sağlık bütçesinden anladıklarını ifade eden İncirli, ülkede kamu hastanelerine 2022 yılında 1 milyon insanın başvuru yaptığını kaydetti, sürekli talebin arttığını ancak sistemin geliştirilemediğini, var olanın da korunamadığını belirtti.

Sağlığın hastalıklara karşı verilen bir savaş olduğunu ifade eden İncirli, bu savaşta silahlara ihtiyaçları olduğunu o yüzden altyapının büyük önem taşıdığını söyledi.

Reçete yolsuzluğu konusuna da değinen İncirli, Sağlık Bakanlığının bu konuyu doğru yönetemediğini, insanların ilaçsız kaldığını, bu işin ne zaman düzeleceğinin de belirsiz olduğunu kaydetti.

“Para yok, bütçe yok” sözlerine artık inanmadıklarını, sağlığa bütçe verilmediğini ifade eden İncirli, rakamlara bakarak, hükümete “sizin iş yapmaya niyetiniz yok” diye seslendi.

“Böyle yaparak, sağlıkta kendi ayağımıza sıkıyoruz” diyen İncirli, eleştirilerde bulundu, ülkede hamilelerde ve çocuklarda sıkıntılar olduğunu, demir eksikliği, kan değeri düşüklüklerine değindi, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğine işaret etti.

Nüfusa göre planlamanın önemine işaret eden İncirli, bu yüzden korkmadan doğru rakamların bulunması gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu