EkonomiGenelKıbrısManşet

İnşaat sektörünün kredi borcu kabarık

KKTC Merkez Bankası verilerine göre inşaat sektörünün brüt kredileri Haziran’da 8,2 milyar TL’yi buldu

KKTC Merkez Bankası verilerine göre inşaat sektörünün brüt kredileri Haziran’da 8,2 milyar TL’yi buldu

Haziran 2021-Haziran 2022 arasında sektörün kredileri %65,4, sorunlu borçları ise %37,5 oranında arttı

BRÜT KREDİLER BİR YILDA UÇTU

KKTC en önemli sektörleri arasında yer alan inşaat sektörünün kredi borcu Haziran 2021- Haziran 2022 döneminde hızlı arttı. KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre, Haziran 2022 sonu itibarıyla inşaat sektörünün toplam brüt kredi borcu 8 milyar 202 milyon 251 bin TL’ye çıktı. Bu miktar sektörün en yüksek ikinci borcu olarak kayıtlara geçti. Mayıs’ta brüt krediler 8,3 milyar TL ile rekor seviyeyi görümüştü. Yılın ilk yarısı sonunda inşaat sektörünün brüt kredi toplamı geçen yılın aynı ayına kıyasla ise %65.42 oranında arttı. Haziran 2021’de ise brüt kredi toplamı 4 milyar 958 milyon TL olmuştu.

SORUNLU BORÇLAR DALGALI

GIYNIK Property’nin KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi’nden sağladığı verilere göre, inşaat sektöründe krediler hızlı bir artış trendi izlerken, sektörün “Tahsili Gecikmiş Alacakları” (TGA- sorunlu borçlar) dalgalı bir seyirle artıyor.

Haziran 2021’de 302 milyon 259 bin TL olan sorunlu borçlar, Haziran 2022’de %37.48 oranında artışla 415 milyon 553 bin TL’ye çıktı. Ancak, bu miktar ikinci çeyreğin en düşük rakamı oldu. TGA Nisan’da 420,8 milyon, Mayıs’ta da 423,1 milyon TL olarak kaydedilmişti. Veriler sorunlu borçların brüt krediler içindeki payının azaldığını da gösteriyor. Geçen yıl TGA’nın brüt krediler içindeki payı %6.10 oranında iken, bu yıl Brüt kredi/TGA %5.07’ye kadar indi.

TÜRK LİRASI’NIN DEĞER KAYBI TETİKLİYOR

Bu arada, inşaat sektörü temsilcileri, sektörün kredi borcunun büyük oranda döviz cinsinden oluştuğuna işaret ederek, Türk Lirası’nın astronomik oranlı değer kayıplarının, borcun durduğu yerde TL cinsinden artmasına neden olduğuna dikkati çekiyor. Türk Lirası’ndaki erime kendini krediler tarafında kendini gösterirken, sektör temsilcileri bu etkinin sorunlu borçları daha da artırmamasını; satışlarda kısmen de sağlanan iyileşmeye bağlıyor. İnşaat çevreleri yine de Ocak ayı başında 309 milyon olan TGA’nın, TL’nin değer kaybına bağlı olarak altı ayda 415 milyon TL’yi aştığını da hatırlatıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu