EkonomiKıbrısManşetSiyaset

KIB-TEK yetkilisinden itiraf niteliğinde açıklama!

Açılan ihalelerin iptal edilerek, KIB-TEK’e ihalesiz şekilde akaryakıt temin edilmesini yargıya taşıyan Sidereal Lines Direktörü Kaptan Ulus Göker, davanın bugünkü oturumunda KIB-TEK Genel Müdür Yardımcısı Kamil Direl’in itiraf niteliğinde önemli açıklamalarda bulunduğunu dile getirdi

Açılan ihalelerin iptal edilerek, KIB-TEK’e ihalesiz şekilde akaryakıt temin edilmesini yargıya taşıyan Sidereal Lines Direktörü Kaptan Ulus Göker, davanın bugünkü oturumunda KIB-TEK Genel Müdür Yardımcısı Kamil Direl’in itiraf niteliğinde önemli açıklamalarda bulunduğunu dile getirdi.

Göker, ülkeye getirilen yakıtın kalitesizliğinin mahkeme kayıtlarına da girdiğini vurguladı.

KIB-TEK için çıkılan Akaryakıt İhalesi’nde yapılan usulsüzlükler ve ihalesiz akaryakıt alımlarıyla ilgili YİM’e başvuran Kaptan Ulus Göker, davanın bugünkü oturumunun ardından süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

İhalenin iptali ve ülkemize son gelen 36 bin tonluk yakıt ile ilgili ara emrine başvurduklarını, bugün de KIB-TEK Genel Müdür Yardımcısı Kamil Direl’in mahkemede tanık olarak dinlendiğini belirten Göker, Direl’in itirafları sonrası KIB-TEK’e gelen ilk yakıtta 42 tona yakın sunun bulunduğu bilgisine ulaşıldığına dikkat çekti.

Göker, en önemli noktalardan bir tanesinin Bakan Arıklı’nın iddia ettiğinin aksine TPIC’in devlet kurumu değil özel şirket olduğunun mahkeme tutanaklarına da yansıması olduğunu ifade etti.

Direl’in TPIC’in getirdiği 24 + 2 bin 400 tonluk yakıtın kalitesiz olduğunu itiraf ettiğini söyleyen Göker,  Mersin’de yapılan analiz sonuçlarının kalitesiz olarak çıktığı ve normal şartlarda bu yakıtın alınmaması gerektiğini söyledi.

Teknecik Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan kara dumanın zaten her şeyin ispatı olduğunu yineleyen Göker, “Bu bir kez daha KIB-TEK Genel Müdür Yardımcısı tarafından doğrulandı” dedi.

“KIB-TEK’İN DİREK ALIM HAKKI OLMADIĞINI MAHKEME ONAYLADI”

KIB-TEK’in direk alımla ilgili bir yetkisi olmadığının mahkemece belirtildiğine dikkat çeken Göker, sözlerine şöyle devam etti:

“Önemli belgeler arasında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın yapmış olduğu devletten devlete anlaşması vardı. Bunun yanlış olduğu mahkeme tarafından da onaylandı. Direk alımla ilgili KIB-TEK’in böyle bir hakkı olmadığı da ortaya çıktı. Şirket olarak açtığımız davaların hepsini tamamıyla toplum yararına ve halk sağlığı için yapıyoruz. Bizim amacımız halk sağlığını korumak ve tehlikeye sokacak çalışmalara karşı da önlemektir. İptal olan son ihaleyi reddediyoruz ve biz polisten hangi evrakın kopya olduğunu öğrendik. Üç firma olarak buna da dava açacağız. Çünkü biz ıslak imzalı orijinal evrakları ibraz ederken, TPIC sahte evraklarla geldi. Bu durumu inkâr edenler yarın utanacak ve göreceksiniz çok zor durumda kalacaklar.”

GÖKER: TPIC’E 2 MİLYON 800 BİN DOLAR CEZA KESİLMESİ GEREKİRDİ

KIB-TEK Yetkilisi Kamil Direl’in açıklamalarından yola çıkan Kaptan Göker, son olarak şunları söyledi:

“Yaklaşık 350 bin dolar kadar her gemi için cezai müeyyide uygulaması ve her gemi için KIB-TEK’in TPIC’e 2 milyon 800 bin Dolar para cezası kesmesi gerekiyordu, para vermesi değil. Kara tankerleriyle gelen yakıtların daha kötü olduğunu da ekledi. Bakanlar Kurulu’na çağrı yapıyorum; bu ülkede ciddi bir hava kirliliği var ve insanlarımız zehirleniyor. Hala daha 26 Ağustos’ta bir karar üreterek TPIC’den 30 bin ve 12 bin tonluk ihaleye çıkacaklar ve içeriğini de değiştiler. Çevreye de karşı gelerek bu tutumu sergilemeleri son derece yanlıştır. En basit örneği akaryakıt içerisindeki asfaltin oranı 7’den 9’a çıkarıldı. Gerekçe olarak da şirketlerin yakıt bulamamasını öne sürdüler. Ben bunu kabul etmiyorum. Çünkü ben bulabiliyorsam onlar da bulabilir. Neden beni ısrarla hiçe sayıyorlar? Kıbrıslı yerel bir şirket olduğum için mi? Halk sağlığını düşündüğümüz için mi?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu