KıbrısManşetSiyasetToplum

“Kıbrıslı Türklere yaşam şansı bırakılmadı”

Maaş harcamaların yüzde 70’ten fazlasının ‘hayatta kalabilmek’ için olduğunu dile getiren Solyalı, bu kalemlerin her gün zamlandığına dikkat çekti

Maaş harcamaların yüzde 70’ten fazlasının ‘hayatta kalabilmek’ için olduğunu dile getiren Solyalı, bu kalemlerin her gün zamlandığına dikkat çekti.


HALKIN GÜNDEMİ YOKSULLAŞMA VE ALIM GÜCÜ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesine ilişkin görüşmelerde açıklamalarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ürün Solyalı, esas bütçenin yüzde 0.37’lik kısmını oluşturan bütçenin düşüklüğünü eleştirerek, söz konusu bütçeyle, enerji, AR-GE ve ekonomik vizyon yönünden hiçbir çalışma yapılamayacağını ifade etti. Solyalı, enerjiye dair bakanlık altında yasa, daire ve birim olmadığını da söyledi. Kıbrıslı Türklerin birinci gündeminin tartışmasız yoksullaşma ve alım gücü olduğunu kaydeden Solyalı, bakanlığa “yoksullaşma ve alım gücüyle mücadele politikasına sahip olmama” eleştirisinde bulunup, bunun bir “tercih” olduğunu savundu.

“VATANDAŞ, HAYATTA KALABİLMEK İÇİN ÇALIŞIYOR”
 İstatistik Kurumu’nun harcamalara yönelik anket sonuçlarına göre, bir maaş sahibinin maaşının yüzde 21,6’sını konut, su, elektrik ve gaza, yüzde 20’sini gıdaya, yüzde 18.20’sini ulaşıma, yüzde 6,1’ini eğitime ve yüzde 4,7’sini sağlığa ayırmak zorunda olduğunu kaydeden Solyalı, Harcamaların yüzde 70’ten fazlasının ‘hayatta kalabilmek’ için olduğunu ve bu kalemlerin her gün zamlanmasıyla da Kıbrıslı Türklere ‘hayat şansı’ bırakılmadığını savundu. Anket sonuçlarının; halkın yüzde 4’lük kesiminin çok zenginleşirken, yüzde 70’lik kesiminin ise bir o kadar daha fakirleştiğini ortaya koyduğunu söyleyen Solyalı, ‘Orta direk’ ifadesinin toplumun lügatinden silindiğini ve ‘makasın çok açıldığını’ ifade etti.

“GİRDİ MİKTARLARI İLE RAF FİYATLARI ARASINDA DÜZENLEME YAPILMALI”
 Adil gelir dağılımının sağlanması ve harcama yüzdeliklerinin özellikle gıda konusunda ele alınması gerektiğini kaydeden Solyalı, bu kapsamda Mal ve Hizmetler Yasası’nın önemine işaret ederek, girdi rakamları ve raf rakamları arasında düzenleme yapılabileceğini belirtti. Ürün Solyalı, alım gücünün ancak bu şekilde rahatlatılabileceğini dile getirdi. Stratejik kamu kurumlarının neredeyse tümünün ya özel sermayeye devredildiğini, ya da devredilme aşamasında olduğunu söyleyen Solyalı, tüm bunların topluma getireceği maliyetlere dikkat çekti.

“EV SAHİBİ OLMAK İMKÂNSIZ”
 Bu ülkede ev sahibi olmanın mümkün olmadığını, özellikle gençlerin gözden çıkarılmış ve güvencesiz hissettiğini ileri süren Solyalı, hükümet tarafından duyurulan İlk Evim Projesi’nin şartlarını eleştirerek, hükümetin bu projenin ‘hiçbir yerinden tutmadığını’ ifade etti. Solyalı, euro muhasebe sistemine geçilmesinin de zamanının geçtiğini söyleyerek, bu konuda ciddi tartışmaların yapılması gerekliliğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu