DünyaEkonomiGenelManşet

Küresel emlak piyasası çökebilir

Morgan Stanley’nin analistlerine göre “Ticari emlak piyasası 2008’den daha kötü bir krize doğru gidiyor”

GÖZLER GAYRİMENKULDE

Amerika’daki son bankacılık krizinin ardından gözler “Çökebilir” denilen küresel ticari gayrimenkul piyasalarına çevrildi. ABD’nin en büyük 16’ncı bankası Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) batışıyla başlayan kriz, Avrupa’da İsviçreli Credit Suisse’in sallanması ve UBS’e satılmasıyla durulurken; uluslararası piyasalarda şimdi ticari gayrimenkul piyasalarının (Commercial real estate-CRE) vurulacağı konuşulmaya başlandı. Bu yönde art arda açıklamalar yapılırken; belki de en sert uyarı Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley’nin (MS) analistlerinden geldi. MS analistlerine göre CRE piyasası, 2008 küresel bankacılık krizinden daha beter etkilenecek.

2008’DEN DAHA KÖTÜ OLABİLİR

Morgan Stanley’nin analistleri, “Ticari emlak fiyatları, 2008 bankacılık krizi sırasındaki düşüşle rekabet edecek şekilde yüzde 40 oranında düşebilir” derken, bu tür zorlukların sadece emlak sektörüne değil, onunla ilgili tüm iş çevrelerine zarar verebileceği vurgulandı. MS analisti Lisa Shalett son raporunda sektörün sorununu şöyle özetledi: “En büyük sorun, 2.9 trilyon dolarlık ticari ipoteğin yarısından fazlasının önümüzdeki birkaç yıl içinde yeniden finanse edilecek olması. Ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 80’ini küçük ve orta ölçekli bankaların oluşturduğu göz önüne alındığında, durum yakında daha da kötüleşebilir.”

FIRTINA BULUTLARI GELİYOR

USA Today, “İki bankanın Mart ayındaki batışından çok önce, sektör, uzaktan çalışma yüzünden talebin azalması, artan maliyetler ve faizler gibi çeşitli konularla boğuşuyordu” pandeminin başlangıcıyla bankaların batışı arasındaki döneme dikkat çekti. EY Americas Satış Müdürü Mark Grinis ise sektörün sorununu şöyle özetledi: “Ofis kredileri söz konusu olduğunda, 2021’den bu yana hacme göre yüzde 44 daha fazla temerrüde düşüş var, bunların yüzde 55’i de özel hizmetteydi. Yani fırtına bulutları geliyor. Kısa vadede, kötü yapılandırılmış, kapitalize edilmiş ve finanse edilmiş binalar muhtemelen ya bir çeşit mülkiyet değişikliğine uğrayacak ya da hacizden geçecektir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu