DünyaEkonomiManşetToplum

Küresel gıda fiyatları Şubat ayında gerilemeye devam etti

AFP haberine göre, bir sepet emtianın uluslararası fiyatlarındaki değişimi takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak ayındaki seviyesinden yüzde 0,6 geriledi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklamasına göre, şeker fiyatları son altı yılın en yüksek seviyesinde olmasına rağmen, küresel gıda fiyatları son on bir aydır olduğu gibi Şubat ayında hafif düşüş kaydetti.

AFP haberine göre, bir sepet emtianın uluslararası fiyatlarındaki değişimi takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak ayındaki seviyesinden yüzde 0,6 geriledi.

Böylece fiyatlar, Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasının ardından Mart 2022’de kaydedilen rekor seviyeden toplamda yüzde 18,7 oranında gerilemiş oldu.

FAO ise, endeksin son aylarda bir miktar gerilemesine rağmen, başta Afrika olmak üzere birçok ülkede gıda enflasyonunun çok yüksek seviyelere ulaştığını bildirdi.

BM örgütü, bitkisel yağ fiyatlarında yüzde 3,2 ve süt ürünlerinde yüzde 2,7 oranında yaşanan genel düşüşün, Şubat ayında dünyada şeker fiyatlarında yaşanan hızlı artışı yeterince telafi ettiğine dikkat çekti.

FAO’ya göre ayrıca, Hindistan’daki 2022/23 üretim tahmininin aşağı yönlü revizyonu ve uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş, Brezilya’da daha düşük ham petrol ve etanol fiyatları nedeniyle şeker yüzde 6,9 artarak altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Söz konusu açıklamada şu ifadelere de yer verildi; “Geçen ay sabit kalan tahıl fiyatları, Ocak ayına göre neredeyse değişmedi. ABD’deki kuraklık endişesiyle buğday fiyatları bir miktar yükselse de, Rusya gibi rezervleri bol olan ihracatçı ülkeler arasındaki yoğun rekabet bu artışı telafi ediyor.”

FAO, 2023 yılı dünya buğday üretimi tahminini de yayınladı. Buna göre, özellikle artan tahıl fiyatları ışığında ekilen alanı genişleten ABD’li çiftçiler sayesinde, 784 milyon tonluk hasat bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu