KıbrısManşet

Limanlarda hayat duracak

Güç-Sen keyfi sefer sayıları ve saatleri yüzünden başlattığı ek mesaiye kalmama eylemi, yeni sorunlar doğuracak.

4 dernek ve birlik eylem hakkında ortak açıklama yaparak, “Biz de çalışmazsak, ülke kilitlenir” dediler.

HÜKÜMET SORUNU ÇÖZMELİ… Gümrük Çalışanları Sendikası’nın (Güç-Sen) Girne ve Mağusa limanında çalışan Gümrük Memurları mesai saatleri dışında hizmet veremeyecek duruma geldiği gerekçesiyle başlattığı ek mesaiye kalmama eylemine dolaylı da olsa Gazimağusa Limanı’nda faaliyet gösteren 4 örgütten destek geldi. Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Derneği, Kıbrıs Türk Armatörler Derneği, Beynelmilel Nakliyeciler Birliği ve Komisyoncular Derneği ortak açıklamasında, eylemin ekonomiyi ve maliyetleri olumsuz etkilediğini vurgulanarak, hükümetten sorunu çözmesi talep edildi.

“HERKES BU İŞTEN ZARAR GÖRÜYOR”… Eylem konusunda dün Mağusa Limanı’nda açıklama yapan dört örgüt ise limanlarda ek mesai yapılmamasının, işleri ve işlemleri geciktirdiğini, bunun da maliyetlerin artmasına, ürünlerin zamanında teslim edilmemesine ve ülke ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olduğu belirtildi. Ortak basın açıklamasını okuyan Kıbrıs Türk Armatörler Derneği Başkanı Yıltan Özkıraç, gümrük yetkililerinin ve hükümetin sorunu çözeceğine inandıkları için bugüne kadar sessiz kaldıklarını söyleyerek, limanlarda çalışan herkesin bu işten zarar gördüğünü ifade etti. Özkıraç, bugünkü açıklamanın bir uyarı niteliğinde olduğunu da belirtti.

GECİKMELER MALİYETE YANSIYOR”… Gemi Acenteleri Derneği Başkanı Vargın Varer, acenteler, armatörler, uluslararası nakliyeciler ve gümrük komisyoncuları olarak yaklaşık 3 yıldır sorunla ilgili mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Varer, mağduriyetin ticaret erbabından son tüketiciye kadar zincirleme devam ettiğine işaret ederek, gecikmeler nedeniyle maliyetlerin fiyatlara yansıdığını söyledi. Varer, gümrükçülerin ek mesai saatleri dolduğunda hukuken angarya çalışmamak için bu gibi eylemlere başvurduklarını hatırlatarak, “Dayanma noktamız kalmadı” dedi.

“ÇALIŞMIYORUZ DESEK ÜLKE KİLİTLENİR”…Beynelmilel Nakliyeciler Birliği Başkanı Hasan Dörtgazi de yaklaşık 3 yıldır devam eden sorunun her geçen gün arttığını ve kendilerini maddi ve manevi sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. Dörtgazi, “Biz de bir hafta çalışmıyoruz desek ülke kilitlenir” diyerek, limanların ülkenin can damarı olduğunu, binlerce insanın malının limanda taahhütlü olduğunu, taahhüt ettikleri malı gününde teslim edemedikleri için alıcı gözünde yalancı duruma düştüklerini ifade etti.

SENDİKANIN EYLEM GEREKÇESİ… Güç-Sen geçtiğimiz hafta eylem konusunda yaptığı açıklamada, tüm uyarılarına rağmen gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı, Girne ve Mağusa limanında çalışan gümrük memurlarının mesai saatleri dışında hizmet veremeyecek duruma geldiği belirtilmişti. Açıklamada, Girne Limanı’nda 25 Temmuz Pazartesi’nden itibaren angarya çalışmamak adına sadece mesai saatlerinde hizmet verileceği, Mağusa Limanı’nda da önümüzdeki günlerde sadece mesai saatleri içerisinde hizmet verileceği duyurulmuştu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu