DünyaManşetSpor

Nike (Zafer Tanrıçası)

Nike; Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir marka. Mâlum, işi gücü spor. Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla ilk kurulduğu zamanda adı Blue Ribbon Sports idi

Nike; Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir marka. Mâlum, işi gücü spor. Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla ilk kurulduğu zamanda adı Blue Ribbon Sports idi.

Daha sonra firmada çalışan ve kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson tarafından, bir gece rüyasında Yunan mitolojisinin Zafer Tanrıçası Nike’ı görmesiyle firma adı değişir ve Nike olur. Air Jordan ve Nike Golf, Nike Football ve Nike Woman gibi alt markalarının yanı sıra, Converse gibi bağımsız markaların da sahibidir. Son yıllarda gözü de Under Armour adlı markadadır.

Şirket, dünya çapında 25 bin çalışana sahiptir ve bu yıl 36 Milyar Dolar net cirosunun olduğunu açıklamıştır. Nike, pekçok kulübe, sporcuya ve takıma sponsor olması yanında Paris Saint Germain FC (Michael Jordan dahil), Liverpool ve Barcelona öne çıkan sponsorluklarıdır. Bu yıl Liverpool da sırada. Dünyanın en bilinen markalarından olan Stanford Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yapan Phil Knight tarafından 1971 yılında kurulan Nike’ın “Swoosh” denen ünlü simgesi Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir.

Neyse, bu şirket geçen hafta Dünyanın 1 numaralı basketbol organizasyonu olan NBA (Amerikan Basketbol Ligi) ile spor malzemesi üreticisi Nike, tarihin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attı. Nike firması, tam 1 milyar Dolar karşılığında NBA’in forma sponsoru oldu. 2021-22 sezonundan itibaren geçerli olan 8 yıllık anlaşmaya göre Nike, her yıl NBA’e 125 milyon Dolar ödeyecek. Nike sözleşme gereği NBA ürünlerinin tasarım ve formalarını yapmak üzere küresel haklara sahip olacak.

NBA yöneticilerinden Adam Silver, anlaşmayla ilgili olarak, “Nike, basketbolun küresel bir oyun haline gelmesinde önemli bir enstrüman olacak” dedi. NBA Başkanı Adam Silver yaptığı açıklamada “Nike ile yaptığımız bu anlaşma bize global pazarlama açısında yeni bir hava katacak. Nike bizim forma sponsorumuz olarak forma ve saha içi ürünlerinde kullanacağı en son teknoloji ile bizim oyunu dünya çapında büyütme çalışmalarımızda etkili olacaktır” ifâdelerini kullanmış.

İşte, yurdum sporcusunun 80’li yılların sonunda tanıştığı bu logo bugün evrensel bir hâl almış. Simgenin getirdiği olağanüstü başarı üzerine, 1983 yılında Carolyn Davidson’a, kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda şirket hissesi verildiği açıklaması yapılmıştır. Ayrıca Swoosh simgesi, orijinal olan siyah renginden başka birçok renkte de yaptırılmaktadır. Bereket versin Ali Başman.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu