KıbrısManşetToplum

Rum siyasiler, Hloraka’da mültecilere yapılan saldırıları kınadı

Meclis ve DİSİ Başkanı Anna Dimitriu ve Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimboitis, Baf’a bağlı Hloraka köyünde mültecilerin yaşadıkları yerlerin saldırıya uğramasını kınadı

Meclis ve DİSİ Başkanı Anna Dimitriu ve Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimboitis, Baf’a bağlı Hloraka köyünde mültecilerin yaşadıkları yerlerin saldırıya uğramasını kınadı.

Baf’a bağlı Hloraka köyünde yaşanan olaylara ilişkin gelişmeler Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Baf’ın Hloraka köyünde, geçtiğimiz Pazar günü köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olayları gündemden düşmüyor.

Alithia gazetesi, Meclis ve DİSİ Başkanı Anna Dimitriu’nun Hloraka’daki olaylar ve mülteci konularında açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre Dimitriu, kritik olan mülteci sorunundan herhangi bir şekilde siyasi açıdan istismar edilmesine yönelik herhangi bir çabanın kabul edilemez ve kınanabilir olduğunu belirtti.

Nefret söylemleri, utanç verici kıyım olaylarını kınadıklarını belirten Dimitriu, Kıbrıslı vatandaşların da kendi yerlerinde kendilerini güvende hissetmemesinin mantık dışı olduğuna dikkati çekti.

Mülteci konusunun ciddi bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu belirten Dimitriu, tüm siyasi parti başkanlarıyla, kendi himayesinde bir görüşme yapılması için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e mektup gönderdiğini de açıkladı.

HLORAKA’YA GÜVENLİK ŞEMSİYESİ

Politis gazetesi polisin, Hloraka’daki olayların yeniden yaşanmasını önlemek amacıyla alarmda kalmaya devam ettiğini yazdı.

Polisin, yasa dışı olaylardan kaçınılması için tüm bilgilerin değerlendirilmesine odaklandığını yazan gazete polisin, gerek sosyal medya gerek vatandaşlardan ve başka kaynaklardan gelen bilgileri mercek altına aldığını belirtti.

Gazete polisin bölgede kalmaya devam ettiğini de yazdı.

LETİMBİOTİS

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimboitis, Hloraka’da önde gelen unsurun, bu tür olayların bir daha yaşanmaması adına gerekli tüm tedbirlerin alınması olduğunu ifade etti.

Letimbiotis, kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla da talimatların verildiğini söyledi.

Letimbiotis ayrıca siyasi sığınma başvurularından söz ederek geçen yıl ayda ortalama bin başvurunun incelendiğini, bugün ise bu rakamın aylık 1800’e çıktığını belirtti.

Ülkedeki mülteci sorununda ilk kez, çok sayıdaki düzensiz göçmenin ülkeden (Güney Kıbrıs’tan) ayrıldığına dikkati çeken Letimbiotis, siyasi sığınma başvurularının kısa zamanda incelenmesine yönelik Özel Mahkeme aracılığıyla gerçekleşen dönüşlerin de ikiye katlandığını ifade etti.

SURİYELİLERİN BÖLGEYE AKIN ETMESİ

Politis gazetesi bir başka haberinde ise, Hloraka bölgesinde yıllardır Suriyelilerin oturduğunu yazdı.

Gazete, Hloraka Muhtarı Nikolas Liasidis’in açıklamasına dayanarak 2018 yılından itibaren Suriye kökenli kişilerin toplu olarak Hloraka’ya gelmeye başladığını belirtti.

Suriyelilerin bölgeye gelmesinden önce Hloraka’da hiçbir sorunun yaşanmadığını belirten gazete, bir iş insanın, binlerce Euro kazanç elde etmek için siyasi sığınma başvuru sahibi kişiler için site inşa etme kararını vermesinin ardından bölgenin Suriyelilerle dolduğunu yazdı.

Habere göre Mart 2020’ye kadar 257 dairenin bulunduğu sitede 800-900 mülteci ikamet ederken 300-400 kadar mülteci de bölgedeki başka evlerde ikamet ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu