KıbrısManşetToplum

Saydam: “Kamu eli ile ortaya çıkan menfaatler, siyasi rant uğruna dağıtılmaktadır”

Ekonomist Mehmet Saydam, 'Kamu Harcama Disiplini’ başlığı altında yaptığı açıklamada, "Kamu eli ile ortaya çıkan menfaatler, siyasi rant uğruna dağıtılmaktadır. Bu ülke ekonomisini düzeltmek için yapılacak ilk iş, kamu harcama disiplininin adil, şeffaf ve hesap verilebilir bir noktaya gelmesi ile başlar...” dedi

Ekonomist Mehmet Saydam, sosyal medya hesabı üzerinden ‘Kamu Harcama Disiplini’ başlığı altında bir açıklama yaptı.  

Saydam, “Ülke olarak sanırım uzun yıllar içerisinde başta ekonomi alanında olmak üzere en zorlu zamanları yaşıyoruz. Ülkemizin bilindik ve kronikleşen sorunları harici yaşanan pandemi dönemi, dövizdeki artış ve Türkiye’de yaşanan deprem ve devamında siyasi seçimler mevcut ekonomik durumu tarihi bir olumsuzluğa dönüştürmüştür” değerlendirmesini yaptı.  

“KKTC EKONOMİSİNDE ANA PROBLEM, KAMUNUN TUTARSIZCA HARCAMALARIDIR” 

“KKTC’de genel ekonomiye müdahale konusunda elimizde finansal enstrüman mevcut değil” diyen Saydam, açıklamasına şöyle devam etti:  

“Hükümet anca kendi kamu personelinin maaş ve maaş benzeri yükümlülüklerini ödemeye çalışmakta. Haziran ayında hayat pahalılığının yansıtılması için kaynak arayan hükümet, mecburi olarak işçilik maliyetlerini artırmak zorunda kalacak ve bu da yine piyasadaki fiyatların yukarı yönde hareketine neden olacaktır. Bu noktada ülkemizdeki kaynak belli ve bu kaynak sınırlı. Hükümet bu kaynakları optimal noktada kullanmak zorunda. Bunun için de farklı çalışmalar üzerinde planlamalar yapmakta. Ancak, bu kaynak kullanımından daha önemlisi bütçe dengesinin dağlanması adına tasarruf tedbirlerinin alınmasıdır. KKTC ekonomisinde ana problem, kaynakların kayıt dışı olmasından daha çok kayıt altında olan kamunun tutarsızca harcamalarıdır.” 

“KAMU ELİ İLE ORTAYA ÇIKAN MENFAATLER, SİYASİ RANT UĞRUNA DAĞITILMAKTADIR” 

Saydam, son 6 ay içerisinde geçici ve kadrolu yüzlerce personelin kamuya istihdam edildiğini ifade ederek, “Kamuya ait envanter listeleri dahi bulunmamaktadır. Kamu eli ile ortaya çıkan menfaatler, siyasi rant uğruna dağıtılmaktadır” dedi.  

Saydam, “Bu ülke ekonomisini düzeltmek için yapılacak ilk iş, kamu harcama disiplininin adil, şeffaf ve hesap verilebilir bir noktaya gelmesi ile başlar…” diye konuştu.  

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu