DünyaGenelManşetSağlık

Şiddetli koronavirüs enfeksiyonu, sindirim sistemini çökertiyor

Koronavirüsün şiddetli semptomlarının görüldüğü enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybeden insanlardan alınan bağırsak örnekleri üzerinde yapılan yeni bir çalışma, virüsün bağırsak bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi olduğunu gösterdi.

Koronavirüsün şiddetli semptomlarının görüldüğü enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybeden insanlardan alınan bağırsak örnekleri üzerinde yapılan yeni bir çalışma, virüsün bağırsak bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi olduğunu gösterdi.

King’s College London Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından, Frontiers in Immunology dergisinde yayınlanan çalışmada, salgının ilk dalgası sırasında Koronavirüs teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden hastalardan gastrointestinal sistem örnekleri incelendi. İncelemelerin ardından, Koronavirüs enfeksiyonunun bir grup lenf folikülleri olan, ismini 17. yüzyılda yaşayan İsviçreli anatomist Johann Conrad Peyer’den alan Peyer yamaları (veya toplanmış lenf nodülleri) olarak bilinen bir sistemi bozduğunu tespit ettiler.

Bağırsaklardaki lenfatik dokular, normalde iyi bir sağlık için gerekli olan sağlıklı bağırsak mikrobiyal gruplarını korur. Araştırmacılar, normalde mikrobiyal grupların oluşumunu düzenleyen Peyer yamalarının, şiddetli semptomların yaşandığı Koronavirüs enfeksiyonu durumlarında ciddi şekilde bozulduğunu gözlemlediler. Söz konusu bozulma, bağırsakta virüs bulunup bulunmadığından bağımsız olarak gerçekleşiyordu.

Şiddetli Koronavirüs enfeksiyonlarında yaygın olarak görülen semptomlar Solunum problemleri ve yüksek ateşken, bazı hastalarda bağırsak sisteminin enfekte olduğunu gösteren ishal, bulantı ve kusma şikayetleri de görülebiliyor.

King’s College London’dan Dr. Jo Spencer araştırmanın yayınlanması ile eş zamanlı olarak üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda, “Bu çalışma, şiddetli Koronavirüs enfeksiyonu durumunda, bağırsaklara SARS-CoV-2 bulaşmış olsun ya da olmasın, bağışıklık sisteminin bu temel bileşeninin bozulduğunu gösteriyor. Bu durum, Koronavirüs hastalarında bağırsak mikrobiyal gruplarda rahatsızlıklara yol açabilir”.

Alınan örneklerin gözlemlenmesinde, ince bağırsakları çevreleten bir lenfoid folikül grubu olan Peyer yamalarında ‘yapı’ ve ‘hücreselliğin’, virüsün yerel seviyelerinden bağımsız olarak değiştirildiği tespit edildi. Bu durum, Koronavirüs sebebiyle ölen hastalarda, normalde antikor üreten hücreleri yayan germinal merkezlerin tükenmesini de neden oluyordu.

Ortaya çıkan bu bağışıklık zayıflığı, disbiyoz olarak bilinen, faydalı mikrobiyal çeşitlilikte bir azalmaya da yol açabilir.

Spencer, “Gelecekte, şiddetli inflamasyon tepkilerinde bu tür lenfoid doku bozukluğunu tetikleyen faktörleri anlamak önemli olacaktır” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu