EğitimManşetYaşam

Takıntılarımız..

Birçoğumuzun hayatına fark ettirmeden giren ve kontrol altına alınmazsa büyük problemlere neden olan ve hayatımızı zorlaştıran takıntı hastalığından( obsesif kompulsif bozukluk) bahsedelim

Birçoğumuzun hayatına fark ettirmeden giren ve kontrol altına alınmazsa büyük problemlere neden olan ve hayatımızı zorlaştıran takıntı hastalığından( obsesif kompulsif bozukluk) bahsedelim.

Öncelikle Takıntı nedir ?

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar olarak tanımlayabiliriz.

Bir çok kişi takıntılarının farkında bile olmuyorlar Takıntılı bireyler genellikle; çevrelerindeki insanların kendilerini uyarmaları üzerine davranışlarında bir problem olduğunu fark ederler. Takıntı hastalığı psikolojik bir problemdir ve tedavisi mümkündür.

Burada önemli olan; kişinin kendi hayatını da başkalarının hayatını da daha fazla olumsuz etkilemeden tedaviye başlamaktır. Dünya üzerinde her yaş grubundan birçok kişiyi etkileyen obsesif kompulsif bozukluk, bir diğer bilinen adıyla takıntı hastalığı; kişinin iradesi dışında zihnine gelen ve uzaklaştırılamayan mantık dışı düşünce, dürtüler ve temel bozukluklardır. Bu takıntılar, zihinden uzaklaştırılamadığı için kaygı ve sıkıntıya yol açmaktadır.

Araştırmalara göre; bu obsesyonların, her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanmıştır. Genellikle; ergenlik döneminde başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta da görülebilmektedir.

Peki takıntı hastalığı (obsesif kompulsif bozukluk ) neden olur? Araştırmada takıntı hastalığının nedenleri arasında vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmekte  Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır. Korkularımız, olumsuz düşüncelerimiz, takıntılarımız aklımızdan bir türlü çıkmayarak bizi mutsuzluğa sürükleyebilir. Yaşadığımız anın keyfini çıkarmak da sorunlar yaşayabiliriz ve gelecekle ilgili de kaygılanabiliriz.  Kısacası hayatımızı zehir ederiz.

Peki doğal yöntemler  ile takıntılarımızdan nasıl kurtulabiliriz ? Takıntılarınızın neler olduğunu yazmak probleminizi anlamanızı ve çözüm yolu üretmenizi kolaylaştırır. Problemin ne olduğunu anlarsanız daha kolay çözüm bulursunuz. Yaşadığımız her olaya pozitif bir bakış açısı bulabilmek zor olabilir. Fakat bunu gerçekleştirdiğimiz de takıntılarımızdan kurtulmaya başlayabiliriz. Kötü düşünceler zamanla bağımlılık yapar ve sizi peşine takıp kaygıya götürür. Eğer olumlu düşünceler ile zihnimizi doldurursak olumsuz düşüncelere yer kalmayacaktır. Hiçbir takıntınızın sonsuza kadar sürmeyeceğinin farkında olun. Böylece rahatlayabilir ve yaptığınız işlere odaklanabilirsiniz.

Takıntılı düşüncenizin geçici olduğuna inanmak kaygılarınızı da azaltacaktır ve olaylara daha olumlu yaklaşmak yardımcı olacaktır. Olumsuzluk içeren düşünceler bulaşıcıdır. Bu yüzden çevrenizde pozitif düşüncelere sahip insanların olması sizin için en sağlıklısı olacaktır. Olumsuz düşüncelerden uzak durmanız için etkili bir yöntem olacaktır Takıntılarınız için attığınız adım küçük bile olsa asla vazgeçmeyin. Zaman zaman her şey boşunaymış gibi hissetseniz de, başa dönseniz de, buna karşı koymayı bilin korku ve endişeye kapılmayın.

Düzenli bir şekilde spor yapmak, beden kontrolünü ele almanızı sağlar, beden kontrolünüzü ne kadar ele alırsanız zihin kontrolünüzü de o kadar ele alırsınız. Spor yaparken bedeniniz mutluluk hormonu salgılar, bu sayede diğer etkenlerin yarattığı takıntılı ruh hali ile daha kolay başa çıkabilirsiniz. Bir şey de olsa bir uğraş sahibi olmak sizi meşgul edecektir bu sayede olumsuz düşüncelerden ve takıntılardan uzak durabilirsiniz.

Boş kaldıkça kafanızda ürettiğiniz, takıntılı düşüncelerden kurtulmanın en iyi yollarından biri uğraş sahibi olmaktır. İyi bir uyku düzenine sahip olmak güne daha dinç daha mutlu uyanmamızı sağlar. Dinç ve mutlu uyandığımız her gün takıntılı düşüncelerin aklımıza gelme olasılığı düşer. İyi bir uyku düzeni ve uykumuzu almış olmak gün içinde nasıl olacağımızı belirleyen bir etkendir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu