GenelManşet

Uzmanlar kaşların yaşlanmadan nasıl etkilendiğini aktardı

Pek çok erkek yaşlandıkça saçlarını kaybederken kaş, kulak ve burun kılları giderek uzun ve hacimli bir hal alıyor.

Pek çok erkek yaşlandıkça saçlarını kaybederken kaş, kulak ve burun kılları giderek uzun ve hacimli bir hal alıyor. 

Kadınlarda ise bunun aksine hem saçlar hem de kaşlar incelme eğilimi gösterirken kelleşme görülmüyor. 

Peki erkeklerin yüz kıllarının giderek uzamasını sağlayan ne? İşte uzmanların yanıtı… 

Kadın ve erkek arasındaki fark: Östrojen ve testosteronun etkisi 

Uzmanlara göre erkeklerin yüz kılları, yüksek hormon düzeylerinden yani testosterondan etkilenmeye yaşlılıkta da devam ediyor. Kadınlarda ise hormon üretimi yaşla birlikte azaldığı için tam tersi yaşanıyor. 

ABD’deki Chicago Cilt Kliniği’nden dermatolog Dr. Danilo Del Campo, testosteron gibi erkek hormonlarının zamanla kıl kökleri üzerinde daha büyük etkileri olduğunu aktarıyor. Ancak dermatoloğa göre kadınlarda kıl büyümesini ve hacmini artıran östrojen hormonu menopozdan sonra azalma eğilimi gösteriyor. 

Öte yandan Kaliforniya’daki Premier Dermatology’nin başhekimi Dr. Marie Jhin, kılın nerede uzadığı, ne kadar hızlı uzadığı, dokusu ve rengi gibi özelliklerin genetik, yaş, beslenme ve sağlık durumuna da bağlı olduğunu söylüyor. Livescience’a konuşan Jhin sözlerine şöyle devam ediyor: 

Ancak yaşlandıkça hormonların ve hormonlara verilen tepkilerin değişmesi, erkekler ve kadınların yüz kılları arasındaki farkın temel nedenidir. 

Kaş ve kafa derisindeki kıllar yaşlanmadan farklı etkileniyor 

Vücuttaki tüm kıllar folikül adı verilen kıl köklerinden çıkıyor. Bu foliküllerin yaşam döngülerinin üç aşaması bulunuyor: Büyüme evresi (anajen), iki haftalık geçiş evresi (katajen) ve aylarca süren uyku evresi (telojen). 

(L.G.) 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu