KıbrısManşet

Yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi’nde değildir

Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal edilen yasayla görev süreleri uzatılan belediye başkanlarının tümünün de yetkisiz olduğu ortaya çıktı. Muhalefet, “Yapılan uyarılara aldırış etmeyen hükümet nedeniyle ülkenin kaos ortamına sürüklendiğini” belirtti

Anayasa Mahkemesi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal edilen yasayla görev süreleri uzatılan belediye başkanlarının tümünün de yetkisiz olduğu ortaya çıktı. Muhalefet, “Yapılan uyarılara aldırış etmeyen hükümet nedeniyle ülkenin kaos ortamına sürüklendiğini” belirtti

 

“ÜLKEYE KAOS ORTAMI HAKİM!”

 

Bu karardan sonra belirlenecek her tarih, Anayasa’ya aykırı olacak. Herhangi bir kişi iptali için dava açabilecek

 

Yeni kriz kapıda: Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, belediyelerin 18’e düşürülmesini sağlayan tartışmalı yasayı onayladı

 

SİYASİLER ANAYASA’YI DELEMEZ… Anayasa Mahkemesi, dün, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından, Haziran ayında yapılması gereken yerel seçimlerin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı bularak, Yasa’nın iptal edilmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi, yasaya ilişkin kararını gerekçeleriyle açıklayarak, Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna “oy birliğiyle” karar verildiğini açıkladı. Kararda, KKTC’de son yerel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapıldığına işaret edilerek, seçimlerin Haziran 2022’de yapılmasının gerekli olduğu belirtildi. Bu gelişme sonrasında, yerel seçimlerin 27 Kasım tarihinde yapılıp-yapılamayacağı tam bir bilinmezliğe yuvarlandı.

 

BELEDİYE BAŞKANLARININ TÜMÜ YETKİSİZ… Anaya Mahkemesi kararı sıkıntının başka bir boyutunu da gözler önüne serdi. Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, (iptal edilen) Değişiklik Yasası’nın belediyelerde seçilmiş kişilerin görev sürelerinin sona ermesine rağmen; 27 Kasım’a kadar devam etmelerini mümkün kılmaya devam ettiğine işaret ederek, Anayasa Mahkemesi’nin, yasa altında görev sürelerinin uzatılmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna kadar verdiğini de söyledi. Başka deyişle, karar sonrasında belediye başkanlarının tümünün yetkisiz olduğu ortaya çıktı. Narin Şefik ayrıca, “Anayasa Mahkemesi, huzurundaki davanın Anayasa’ya aykırı olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Kararın; yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünmek milletin temsilcilerinden oluşan Cumhuriyet Meclisi’ne aittir” diyerek, siyasilerin sorumluluğuna işaret etti.

 

YENİ KRİZ KAPIDA… Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, muhalefet ve birçok belediyenin büyük tepkisine neden olan belediyelerin 18’e düşürülmesini sağlayacak yasayı onaylayarak, resmi gazetede yayımlanmasını sağladı. Bu gelişme sonrasında, ana muhalefet partisi CTP’nin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıması bekleniyor. Yerel yönetim seçimleriyle ilgili yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilirken, benzeri durumun belediye sayılarının azaltılması ile ilgili yasada da yaşanabileceği belirtiliyor.

 

HÜKÜMET KAOS YARATIYOR… CTP Milletvekili ve Hukukçu Ürün Solyalı, Meclis’te, bahse konu yasanın Anayasaya aykırı olduğu ve CTP olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracakları uyarısında bulunduklarını anımsatarak, hükümete “kaos yaratıyor” eleştirisinde bulundu. “Bundan sonra üretilecek her karar Anayasaya aykırı olacak” diyen Solyalı, Meclis’te yeni seçim tarihinin konsensusla belirlenmesi halinde kendilerinin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayacağını ancak diğer parti, sendika veya kişilerin başvurma hakkı olabileceğini belirtti. Solyalı ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin kararında “Yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi’nde değildir” yönünde “çok önemi” bir cümle kullanıldığına işaret etti. Muhalefet partileri liderleri de “ülkede tam bir kaos ortamı” yaratıldığını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu