KıbrısManşet

Yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünme Cumhuriyet Meclisi’ne aittir

Anayasa Mahkemesi’nin huzurundaki davanın Anayasa’ya aykırı olup olmadığını incelemekle yükümlü olduğunu vurgulayan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, “yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünme görevi milletin temsilcilerinden oluşan Cumhuriyet Meclisi’ne aittir” sözleriyle siyasilere net bir mesaj verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin huzurundaki davanın Anayasa’ya aykırı olup olmadığını incelemekle yükümlü olduğunu vurgulayan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, “yerel seçimlerin yapılması noktasında ne olacağını düşünme görevi milletin temsilcilerinden oluşan Cumhuriyet Meclisi’ne aittir” sözleriyle siyasilere net bir mesaj verdi:

UZLAŞIP GELİN!

Patlak: GIYNIK Gazetesi’nin 22 Ağustos günü yayınlanan ‘Sarayda UBP zirvesi’ ve 31 Ağustos günü yayınlanan ‘UBP’de sular durulmuyor’ manşetlerine taşıdığı tüm iddialar birer birer gerçeğe dönüştü

YÜKSEK SEÇİM KURULU MECLİS’İ UYARMIŞTI… Narin Şefik, KKTC’de son yerel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapıldığına işaret ederek, gerek Seçim ve Halk Oylaması Yasası gerekse Anayasa’nın 119’uncu Maddesi altında yerel seçimlerin Haziran 2022’de yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Yüksek Seçim Kurulu’nun bir yazıyla Cumhuriyet Meclisi’nden haziran ayı içerisinde seçim tarihinin belirlenmesini talep ettiğini ancak Meclis’in seçimin haziranda yapılabileceği son tarih olan 26 Haziran’dan iki gün önce Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı oy çokluğu ile kabul ettiğini anımsatan Şefik, Haziran 2022 ayı içerisinde seçim tarihini belirlememiş olmasının Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı bir davranış olduğunu söyledi.

“YASA ALTINDA GÖREV SÜRELERİNİN UZATILMASI ANAYASA’YA AYKIRI”… Ayrıca Şefik, Değişiklik Yasası’nın belediyelerde seçilmiş kişilerin görev sürelerinin sona ermesine rağmen 27 Kasım’a kadar devam etmelerini mümkün kılmaya devam ettiğine işaret ederek, Anayasa Mahkemesi’nin, yasa altında görev sürelerinin uzatılmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna kadar verdiğini de söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin, Haziran ayında görev süreleri dolan Belediye Başkanları, Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar ve azaların görevlerine devam etmelerinin yasaya aykırı olduğu yönünde karara varması farklı endişeleri de beraberinde getirdi. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ardından ülke genelinde 28 Belediye Başkanı, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve azaların tüm yetkileri de sona ermiş oldu. Kaosa yol açmasından endişe edilen bu durumla birlikte belediye personellerinin maaş ödemelerinin yapılamayacağı ve muhtarların ikametgâh vermek gibi en basit işleri bile yapamaz duruma geleceği yönünde görüş birliği var.

ÜSTEL: KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK… Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Başbakan Ünal Üstel, “Anaysa Mahkemesi gerekçeli kararını iletmedi. Bunu aldıktan sonra parti yetkili organlarında değerlendireceğiz” dedi. Bu süreçte yetkisiz kalan belediyelerin çalışmalarını nasıl yürüteceğine ilişkin soruya yanıt veren Üstel, halkın ve belediye çalışanlarının rahat olmalarını istedi ve “Gerekli tedbirleri alacağız, kimse mağdur olmayacak” dedi.

ÜSTEL GENEL BAŞKANLIĞINI ERKENDEN İLAN ETTİ… Ulusal Birlik Partisi’nin Meclis Grubu, Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi, Genel Başkan Faiz Sucuoğlu’nun istifası ve olağanüstü kurultay tarihi gündemiyle dün acil olarak toplandı. UBP Parti Meclisi toplantısının ardından basına açıklama yapan Başbakan Ünal Üstel, henüz daha olağanüstü kurultay gerçekleştirilmeden “Parti Meclisi’nin vermiş olduğu karar doğrultusunda Pazar günü kurultayımızı yapacağız ve hemen ardından önümüze bakacağız. Önümüzde yerel seçimler var ve partinin bütünlüğü önemli. Ben kurultayın ardından hem Genel Başkan hem de Başbakan olarak yoluma devam edeceğim” sözleriyle kendisini UBP Genel Başkanı ilan etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu