KıbrısManşet

Aşıkoğlu: Her yıl 300 milyon TL yolsuzluk yapılıyor

“Yaptığımız araştırmalarda 2016- 2019 yılları arasında her yıl yaklaşık 300 milyon TL ihaleden kayıp olduğunu tespit ettik"

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (KIB-TEK) yasal boşluğu kullanan mafyalaşan gruplar olduğunu, bu kişilerin Kıbrıs’ta bu anlamda çalışan en profesyonel grup olduklarını kaydetti.

KIB-TEK’in bütçesinin 2.5- 3 milyar TL olduğunu ve bu paranın 2 milyara yakınının ihalelerde kullanıldığını anlatan Aşıkoğlu, “Yaptığımız araştırmalarda 2016- 2019 yılları arasında her yıl yaklaşık 300 milyon TL ihaleden kayıp olduğunu tespit ettik. Her yıl 300 milyon yolsuzluk var ve birilerinin cebine giriyor” dedi.

Şahap Aşıkoğlu, uzun zaman sonra mali polisin KIB-TEK’te soruşturma başlattığına dikkat çekerek, bunların daha süratli yapılması gerektiğini vurguladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“KIB-TEK’te yolsuzlukla ilgili Sayıştay raporları var”

Aşıkoğlu, KIB-TEK’te yolsuzluk yapıldığıyla ilgili Ombudsman görüşü ve 14 Sayıştay raporu olduğuna dikkat çekerek, devletin içine yerleşen mafyaların dosyalarının hızlı bir şekilde görüşülüp sonuca bağlanması gerektiğini vurguladı. Aşıkoğlu, “Devlet gerekeni yavaş yapıyor ve bu süreçte yolsuzluklar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“KIB-TEK’te 3 temel sorun var”

KIB-TEK’te 3 temel sorun olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, bunların ‘yasal mevzuat, finans ve bu yasal boşluğu kullananların yaptığı usulsüzlükler’ olduğunu iddia etti. Elektrik kurumunun özelleştirilmesine karşı olduğuna işaret eden Şahapoğlu, “Devletin büyümesi için stratejik önem taşıyan elektrik ve havaalanları özelleştirilmez. Elektrikte özelleştirme AB’ye göre liberalleşmedir. AB, elektrikte rekabet olmazsa tekel oluşur ve verimsiz olur diyor” dedi.

“Pahalı elektrik rekabeti engelliyor”

KIB-TEK’teki sorunun ekonomik büyümenin tam ortasında olduğuna vurgu yapan Aşıkoğlu, “Diğer ülkelerle rekabet yapabilmede fiyat önemlidir. Türkiye ve diğer ülkelerden pahalıyız. Önümüzdeki süreçte daha da pahalı olacağız” şeklinde konuştu.

“İki farklı yasa, otorite boşluğuna neden olur”

KIB-TEK’in yıllardır kötü yönetilmesinden dolayı mali sıkıtılar yaşandığını anlatan Aşıkoğlu, kurumun iki farklı yasayla idare edilmesinden dolayı otorite boşluğu olduğunu ve yasal boşluklardan yararlanılan bir mekanizma oluşturulduğunu söyledi.

“Suç işleyenler ceza almıyor”

Müdür yardımcısının yanlış yapması durumunda onu sorgulayacak mekanizma olmadığına işaret eden Aşıkoğlu, “İç soruşturma dışında denetim mekanizması da yok. Cezalandırma prosedürleri tamam değil. Dışarıdan soruşturma memuru atanamıyor, suç işleyenler ceza almıyor. İşine geldiğinde kamu kuruluşu işine geldiğinde değil” diye ifade etti.

“Yönetime gelenler baskı ve sorunlarla karşılaşıyor”

Aşıkoğlu, yönetimde de sorun olduğunu belirterek, “Kuruma atanan müdürler, siyasi baskı, sendika ve yönetim kurulundan dolayı kurumu idare etmede zorlanır” dedi.

“Finans sorunu aşılamıyor ve yatırım yapılamıyor”

Kurumun finans sorunu yaşamasından dolayı altyapıya yatırım yapılamadığından, örneğin yenilenebilir enerjiyle ilgili adım atılamadığını belirten Aşıkoğlu, “Vatandaş, yüzde 30 yenilenebilir enerji yatırımı yaptı ancak kurum tarafından gerekli altyapı çalışmaları yapılmadı. Sistem alarm vermeye başladı” ifadelerini kullandı.

“Yasal boşluğu kullanan mafyalar var”

Kurumda yasal boşluğu kullanan mafyalaşan gruplar olduğuna vurgu yapan Aşıkoğlu, bu kişilerin Kıbrıs’ta bu anlamda çalışan en profesyonel grup olduklarını kaydetti.

“İhalelerde her yıl 300 milyon TL kayıp var”

KIB-TEK’in bütçesinin 2 buçuk 3 milyar TL olduğunu ve bu paranın 2 milyara yakın parasının ihalelerde kullanıldığını anlatan Aşıkoğlu, “Yaptığımız araştırmalarda 2016-2019 yılları arasında her yıl yaklaşık 300 milyon TL ihaleden kayıp olduğunu tespit ettik. Her yıl 300 milyon yolsuzluk var ve birilerinin cebine giriyor” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu