GenelKıbrısManşetSiyaset

BM ‘ortak zemin’ yokluyor

BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča, Kıbrıs’a gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Lider Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi

JENCA: TÜM İYİ NİYETİMİZİ KULLANACAĞIZ

İlk olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile bir araya gelen Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşleri Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča’nın, Rum Başkanlık Sarayı’nda yer alan görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Jenca, en önemli şeyin BM Genel Sekreteri’nin adadaki duruma azami dikkat göstermesi olduğunu kaydederken, Hristodulidis ile müzakerelerin nasıl yeniden başlayabileceğiyle ilgili yöntemler üzerinde tartıştıklarını söyledi. Miroslav  Jenča, büyük resme bakılmasının çok önemli bir şey olduğuna vurgu yaparak, Genel Sekreter’in Kıbrıs sorununa çözüm bulunması sürecine yardımcı olmak için tüm iyi niyetini kullanacağını belirtti.

JENCA’DAN TATAR’A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdiği bir buçuk saatlik görüşmenin ardından açıklama yapan Jenča, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile “çok verimli” görüşme yaptıklarını belirterek, Tatar’a teşekkürlerini iletti. Jenča, “Tatar’a çok verimli görüşmeden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Birçok müşterek fayda konusunu ele aldık. Tatar’a, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs konusuna yönelik süregelen ilgisini ilettim ve biz, tüm halkın faydasına barış görüşmelerinin yeniden başlaması için gelecekte ortak bir zemin olacağını ümit ediyoruz. Daha iyisini umalım” dedi.

TATAR: KIBRIS TÜRK HALKINI MACERAYA SÜRÜKLEMENİN ANLAMI YOK

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Miroslav Jenca ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, resmi müzakerelere geçmeden önce ortak zeminin olup olmadığının tespitinin yapılması gerektiğini, ortak bir zemin bulunana kadar Kıbrıs konusunda önemli bir gelişme olamayacağını vurguladı. İki buçuk yıldan beri sürdürülmekte olan yeni siyasetin, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün vazgeçilmez unsur olduğunu kaydeden Tatar, KKTC’nin sahada gerçeklerini görmeden Kıbrıs Türk halkını tekrar eski müzakerelere sürüklemenin hiçbir anlamı olmayacağını söyledi.

HRISTODULIDIS’E ‘14 MADDELİK ÖNERİ’ TEPKİSİ

Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in sunmaya hazırlandığına yönelik basında çıkan 14 maddelik paket hakkında “şahsi menfaatlerin karşılanabilmesi için insanlarımızı Kıbrıs Cumhuriyeti’ne çekmeye çalışan, tuzaklarla dolu bir süreç… Samimi değildir” diye konuştu. Söz konusu paketin kişisel bir girişim olduğunu ve KKTC devletini ilgilendirmediğini kaydeden Tatar, “Beni ilgilendiren Kıbrıs Türk halkının özden gelen hakları ile KKTC’nin bir devlet olarak bir otorite olarak, zaman içerisinde hak ettiği yeri bulabilmesidir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu