EkonomiKıbrısManşet

Maliye Bakanlığı 113,8 milyon TL iç borç daha aldı

KKTC’de Maliye’nin iç borçlanması ile EÖP’ün Ankara ziyareti öne çıktı, TL ve borsa Türkiye’deki “rezerv” tartışmasında çakıldı, ABD tahvilleri ve Bitcoin de çok konuşuldu

KKTC iç borcu, Türkiye rezervi, dünya ABD tahvillerini ve Bitcoini konuştu

KKTC Maliye Bakanlığı’nın hafta aldığı 113,8 milyon TL iç borç ile bir yıl içinde aldığı iç borç miktarının 447,8 milyon TL’ye çıkması ekonomideki ana gündem maddesiydi.

Ekonomik Örgütler Platformu’nun sorunlarını doğrudan Ankara’ya anlattıkları ziyaret de en çok konuşulan bir diğer konuydu.

Küresel Piyasaların gündeminde geçen haftanın ana teması yükselen tahvil getirileri oldu. Tahvil getirilerin yükselişi piyasalarda risk algısını bozarken gelişen ülke para birimlerindeki düşüşten Türk Lirası da etkilendi. Küresel piyasalarda Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Kongresi’nde yaptığı sunumlar da takip edildi.

Tahvil getirileriyle birlikte emtiadaki ralli ve Bitcoin’de yaşanan sert kayıp da dikkat çekti.

 

Türkiye içinde ise TCMB’nin zorunlu karşılık hamlesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rezerv açıklamaları izlendi

TCMB’nin zorunlu karşılık hamlesi gündemin ilk sıralarında yer aldı. Hamle piyasa uzmanlarını ikiye böldü. Kimi uzmanlar bunun daha önce yapılan ortodoks olmayan adımlara benzediğini ifade etti.

 

İşte bu hafta Kuzey Kıbrıs’ta, Türkiye’de ve küresel piyasalarda, ekonomiyi ilgilendiren başlıklar

 

1- Maliye Bakanlığı 113,8 milyon TL iç borç daha aldı

KKTC Merkez Bankası 25 Şubat’ta Maliye Bakanlığı için iki ayrı iç borçlanma ihalesi sonuçlandırdı. 1. ihalede 59,5 milyon, 2. ihalede 48 milyon TL borçlanan Maliye’nin Şubat 2020- Şubat 2021 döneminde aldığı iç borç tutarı 441,5 milyon TL’ye ulaştı. Maliye’nin dün vatandaşlara yönelik hazine bonosu ihalesinden sağladığı 6,3 milyon TL’lik tutar da eklenince, bir yıllık süreçteki iç borçlanma tutarı 447,8 milyon TL’ye çıktı.

Bu iki ihaleyle birlikte Hazine; COVID-19 salgını sürecinde (bir yıl içinde) 8’nci kez iç borçlanmaya gitmiş oldu.

 

2- Patronlar Kulübü Ankara’dan “şen” döndü

Patronlar kulübü olarak da anılan Ekonomik Örgütler Platformu, bu hafta içinde Ankara’ya giderek TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve ekibiyle görüştü. Görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda övgü dolu mesajlar dikkati çekti. Ancak, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Otelciler Birliği ve Müteahhitler Birliği Başkanları’nın Ankara ziyaretinden kazanımları net olarak anlaşılamadı. Reelo sektörün en çok ihtiyaç duyduğu sıcak para girişi başka bahara kaldı.

 

3- TCMB’den piyasayı bölen zorunlu karşılık hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının her vadede 200 baz puan artırıldığı belirtildi. Piyasayı ikiye bölen bu hamlenin Türk Lirası varlıkları üzerindeki etkisi olumsuz oldu. Diğer etkenlerle bu adımla birleşince TL ve borsa çakıldı.

 

4- Erdoğan’dan rezerv açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde gündemde olan Döviz rezervleri ile ilgili olarak grup toplantısında yeni açıklamalarda bulundu. Erdoğan, rezervlerin kurdaki dalgalanmayı önlemek için kullanıldığını belirtti. Erdoğan’ın çıkışından sonra TL’deki değer kaybının hızlandığı dikkati çekti

 

5- Elvan: Reform çalışmalarında sona geldik

TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomik reform çalışmalarında sona gelindiğini, Mart’ın ikinci haftasında açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını belirtti. Gerek Türkiye’deki gerekse Türkiye ile ilgilenen yabancı ekonomistler reformların ekonomi için kritik önem taşıdığı noktasında birleşiyor.

 

6- Tahvil getirileri piyasaları altüst etti

Küresel piyasaları altüst eden tahvil getirilerindeki yükseliş teması, hisse senedi piyasalarındaki baskısına haftanın son işlem gününde de devam etti. Türev piyasası işlemcileri sıradaki ilk Fed faiz artırımı için tahminlerini 2024 başından 2023 başına çektiler. ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi Perşembe günü yüzde 1,6085 ile Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

 

7- Powell’dan enflasyon mesajları

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin toparlanma sürecinde önünde uzun bir yol olduğu görüşünü yinelerken, fiyatlarda yaşanan artışların enflasyonun ısrarlı bir şekilde yüksek kalmasına neden olmayacağını öngördü.

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne hitap eden Powell, “Politikamız destekleyici çünkü işsizlik yüksek ve işgücü piyasası tam istihdamdan uzak. Bazı önlemlerle bazı varlık fiyatlarının yükseldiği doğru” diye konuştu.

 

Artan araba fiyatları örneğine işaret eden Powell, bu durumun çip kıtlığı ve teknoloji endüstrisindeki tedarik zinciri kısıtlamalarından kaynaklandığını belirtti.

 

8- Emtia rallisi sürdü. Emtia endeksi zirve yaptı

Küresel yatırımcıların petrolden mısıra çok sayıda emtiaya yönelik iştahında artış yaşanırken, emtia fiyatları son sekiz yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. 23 hammaddenin fiyat hareketlerini izleyen Bloomberg Emtia Spot Endeksi’nde Mart 2013’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

 

9- Bitcoin’de sert düşüş devam etti

2021’in Bitcoin rallisi, en kötü haftalık kayıplardan biriyle sona erdi. En büyük kripto para olan Bitcoin bu hafta neredeyse yüzde 21 değer kaybederek Mart ayından sonraki en büyük haftalık kaybına imza atmış oldu.

Bitcoin, Ether ve diğer kripto para birimlerini takip eden Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi ise bu hafta yüzde 23 düşüş kaydetti. Bitcoin hafta başında 57 bin dolar civarında seyrederken 12 bin dolardan fazla düşüş yaşayarak 45 bin doların altına geriledi. (Kaynak: Standard Kıbrıs/Bloomberg HT)

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu