EkonomiKıbrısManşetSağlık

Rekabet Kurulu ihaledeki usulsüzlüğe ‘Dur’ dedi!

Orman Dairesi ve Sağlık Bakanlığı’nın haşere ilaçlamaları için açtıkları ihaleyi 20 yıldır aynı şirketin aldığı ve ihale şartnamesinde de adeta adrese teslim şekilde sadece o ilaçlama şirketinin sağlayabileceği ilaçların etkin maddelerin yer aldığının ortaya çıkması üzerine, Rekabet Kurulu duruma el koydu


ZEYİLNAMEDE TEK FİRMANIN MARKA ADI AÇIKÇA BELİRTİLDİ… Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde çıkılan 197/2021 sayılı ‘Bakteri Kökenli Biyolojik Larvasit Alımı’ ihalesiyle ilgili yayınlanan zeyilnamede adrese teslimden de öte direkt olarak bir firmanın ülkeye getirdiği ilacın markası yazıldı.

REKABET KURULU, USULSÜZLÜK İDDİALARINA YÖNELİK SAVUNMA İÇİN 3 GÜN SÜRE VERDİ… İhalede bir usulsüzlük olabileceği şüphesinin doğması nedeniyle, Rekabet Kurulu itirazları değerlendirerek yayınlanan Şartname için 3 gün içinde açıklama yapılması adına süre verdi.

Orman Dairesi ve Sağlık Bakanlığı’nın haşere ilaçlamaları için açtıkları ihaleyi 20 yıldır aynı şirketin aldığı ve ihale şartnamesinde de adeta adrese teslim şekilde sadece o ilaçlama şirketinin sağlayabileceği ilaçların etkin maddelerin yer aldığının ortaya çıkması üzerine, Rekabet Kurulu duruma el koydu. GIYNIK Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, ihaleyi kazanan firmaya yıllardır Euro üzerinden ödeme yapılıyor ve bu ödemeler de Maliye’nin kasasından çıkıyor.

Ülkemizdeki birçok belediye farklı firmalardan çok daha uygun fiyata larvasitleri alıp, başarılı sonuçlar elde ederken Sağlık Bakanlığı neden diğer firmalara da kapısını açmadığı soru işaretlerine neden oldu. Yıllardır aynı firmayla çalışılması ve adrese teslim ihaleye çıkılması “Buradan bir rant mı sağlanıyor?” düşüncesini akıllara getirdi. GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan bazı firma temsilcileri, gazetemiz aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na “Eğer ihaleye çıkılıyorsa neden rekabet ortamı sağlanmıyor? Neden TL üzerinden değil de Euro üzerinden alım yapılıyor ve her yıl Euro üzerine ek zam ekleniyor? Neden sadece bir firmada mevcut olan bir ürünün içerikleri ihale teklif formunda açıkça yer alıyor? Ülkemizde PCR kitleri gibi çok daha önemli ihtiyaçları karşılamak için maddi sıkıntı yaşanırken, nasıl olur da bu ilaçlama firmasına ülkenin kasasından milyonlarca Euro ödeme yapılabiliyor? Devletin çıkarları mı düşünülüyor yoksa firmanın çıkarları mı?” sorularını yöneltti.

ZEYİLNAMEDE İŞ YAPTIKLARI TEK FİRMANIN MARKA ADI AÇIKÇA BELİRTİLDİ

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde yeniden ihaleye çıkılıyor ve 197/2021 sayılı ‘Bakteri Kökenli Biyolojik Larvasit Alımı’ ihalesiyle ilgili yayınlanan zeyilnamede ise sadece daha önce de alım yaptıkları firmanın ürünlerinin marka adı açıkça yazıyor.

Tepkiler ve şikâyetler sonrası bunun çok abesle iştigal olduğu fark edilince, ikinci bir zeyilname yayınlanarak bu kez de yine sadece o firmanın ürünlerinde bulunan ilaç içeriğinin formülü zeyilnameye yazıldı.

Üstelik yayınlanan zeyilnamede belirtilen ürünlerin toplamı bedeli ise 169 bin Euro tutuyor.

Bu durum karşısında sessizliğini bozan firma sahipleri, kendilerinin yıllardır belediyelerle iş yaptıklarını ancak ürünlerini hiçbir zaman Euro üzerinden satmadığını ifade ederek, kendi ürünleri için de ellerinde TC Sağlık Bakanlığı ve KKTC Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünler olduğunu vurguladılar.

Bu duruma karşı daha fazla tahammül edemeyen firmalar, yapılan adaletsizliği gerekli mercilere taşıyarak, Rekabet Kurulu’na yazılı bir şikâyet dilekçesi verdi.

REKABET KURULU, USULSÜZLÜK İDDİALARINA YÖNELİK SAVUNMA İÇİN 3 GÜN SÜRE VERDİ

İhalede bir usulsüzlük olabileceği şüphesinin doğması nedeniyle, Rekabet Kurulu itirazları değerlendirerek yayınlanan Şartname için 3 gün içinde açıklama yapılması adına süre verdi.

Verilen süre zarfında Merkezi İhale Komisyonu ve KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi’nin ihale sürecinin başlamasından itibaren yaptıkları yazışmalar da dâhil olmak üzere tasarruflarında bulunan tüm bilgi ve/veya belgeler ile iddialara yanıt verecek gerekçelerin Rekabet Kurulu’na yazılı olarak sunulmasına ve bahse konu ihalenin nihai kararının açıklanana kadar da durdurulmasına ‘Oybirliği’ ile karar verildi.

Rekabet Kurulu tarafından yayınlanan karar dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor:

“1. 20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası’nın 81(3)’üncü maddesi tahtında Merkezi İhale Komisyonu ve KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi itiraz ile ilgili olarak bilgilendirilmesine,

  1. Yasa’nın 82(2)’inci maddesi tahtında daha fazla bilgi ve/veya belge isteme hakkını saklı tutarak, yine Yasa’nın 82’inci maddesinin 1’inci fıkrası gereğince itirazın değerlendirilmesi için, Merkezi İhale Komisyonu ve KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından bu kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde ihale sürecinin başlamasından itibaren yazışmalar da dâhil olmak üzere tasarruflarında bulunan tüm bilgi ve/veya belgeler ile iddialara yanıt verecek gerekçelerin Rekabet Kurulu’na yazılı olarak sunulmasına,
  1. Kamu İhale Yasası’nın, 82(5) maddesi tahtında, KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi’nin 197/2021 sayılı ‘Bakteri Kökenli Biyolojik Larvasit Alım’ ihalesine ilişkin tüm işlemlerin, Kurul’un dosya konusu itiraz hakkındaki nihai kararının tebliğ edileceği kadar durdurulmasına, 
  2. Bu kararın Merkezi İhale Komisyonu, Merkezi İhale Komisyon Üyeleri, KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Dairesi ve firmaya bildirilmesine,

OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu