KıbrısManşetSiyasetToplum

“Tanınmadan” çark mı edildi?

“Federasyon öldü, gömdük, Kıbrıs’ta artık iki devlet var, devletimizi tanıtacağız” söylemi değişti

“Federasyon öldü, gömdük, Kıbrıs’ta artık iki devlet var, devletimizi tanıtacağız” söylemi değişti


ŞAŞKINLIK YARATTI
Gerek KKTC gerekse Türkiye yetkilileri son birkaç yıldır her fırsatta, “Federasyon öldü, gömdük. Kıbrıs’ta artık iki devlet var” diyerek, KKTC’nin tanıtılması için çaba harcanacağını söylerken, aniden bu söylemlerden geri adım atıldığı dikkati çekti. Ne “Türk dünyası” ne de “İslam dünyası” KKTC’nin tanınması yönünde bir imada dahi bulunmazken, KKTC Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin bu konuda değişmeye başlayan söylemlerini nasıl karşılayacakları merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde yaptığı açıklamalar sonrasında, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da “tanınma sonraya kalabilir” dediği son konuşması “şaşkınlık” yarattı.

TÜRK-YUNAN BAHARI
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in daveti çerçevesinde Atina’ya yaptığı resmi ziyaret konusundaki açıklamalarında, Türkiye ve Yunanistan’ın, üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç duymadan sorunlarını suhuletle çözebilecek birikime, tecrübeye ve iradeye fazlasıyla sahip olduğunu söyledi. Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki gerginlikler en çok bölgenin önemli ülkeleri olan Türkiye ve Yunanistan’ı olumsuz etkiler” derken, “Biz bardağın dolu tarafıyla ilgilenelim, boş tarafıyla ilgilenmeyelim. Doğu Akdeniz’de kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür” ifadelerini kullandı. Bu arada, Miçotakis’in ise açıklamalarında “Federal Kıbrıs”tan söz etmesine rağmen, sürekli “iki devletten” bahseden Erdoğan’ın buna müdahale etmediği de dikkati çekti.

TATAR: TANINMA SONRA
Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da yaptığı bir açıklamada, “Tanınma başka günü bekleyebilir, şimdi yapılması gereken iş birliğidir” dedi. Kazakistan’ın Bişkek kentine gitmek için ülkeden ayrılırken, “tanınmadan” söz eden Tatar’ın, dönüşte “uğradığı” İstanbul’da “tanınma bekleyebilir” demesi, siyasi kulislerde yankı yarattı. Ancak Tatar aynı açıklamasında, “Federal çözümün tehlike içerdiğini” söylemekten de geri kalmadı. Siyasi çevreler, Türkiye-Yunanistan yakınlaşmasının, Kıbrıs’ta “ayrılıkçı” beklentileri olan kesimleri endişelendirdiğini iddia ederken, iki ülkenin Doğu Akdeniz’de işbirliği yapmasının, Kıbrıs’ta “barış kapısını” aralayabileceği vurgulanıyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu