GenelManşetSiyaset

“Yatırım yoluyla vatandaşlık” kapısı kapanıyor

Güney’deki inşaat ve emlak çevreleri AB’nin yasak getirmesi halinde yüzlerce konuta alıcı bulamayacağı endişesinde

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin milyarlarca dolar sağladığı “yatırım yoluyla vatandaşlık” kapısı kapanıyor

AVRUPA PARLAMENTOSU ‘DUR’ DEDİ… Avrupa Parlamentosu ‘Altın Pasaport’un yasaklanmasını istedi. Özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta’nın skandallarla dolu “Yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması” Avrupa Birliği içindeki birçok ülkeyi rahatsız edecek boyuta ulaşmıştı. AP’nin Medeni Haklar, Adalet ve İçişleri Komitesi, “Altın pasaport” uygulamasının yasaklanması, ayrıca “Altın vize” için ortak AB kuralları getirilmesine yönelik yasa tasarı oluşturulması hakkında hazırlanan raporu kabul etti. AP milletvekilleri, Mart ayında yapılacak Genel Kurul oturumunda raporu görüşerek oylayacak. Ardından, yasak için yasa yapılacak.

KARA PARA, YOLSUZLUK, VERGİ KAÇIRMA… AP’deki birçok milletvekili, yatırım karşılığı verilen oturma izni uygulamasının da ortak AB kurallarına bağlanmasını, böylece kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçırmayla mücadelenin güçlendirilmesini istedi. AB içinde Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta’nın “Altın Pasaport”, 12 ülkenin ise farklı koşullarda “yatırım karşılığı oturum izni” uygulaması bulunuyor. AB içinde 2011 ile 2019 arasında 130 bin kişinin bu iki uygulamadan faydalandığı, bu ülkelerin 21,8 milyar Euro elde ettiği belirtiliyor. Yaşanan skandallar sonrasında Bulgaristan, altın pasaport uygulamasını sonlandırmak için yasa tasarısı hazırladı. Rum Yönetimi ise sadece Kasım 2020 öncesinde yapılan başvuruları değerlendiriyor.

GÜNEY’DEKİ “ALTIN PASAPORT” YOLSUZLUĞU… El Cezire televizyonun ortaya çıkardığı yolsuzluğa göre, Güney yönetimi yasadışı yoldan yüzlerce AB üyesi olmayan ülke vatandaşına pasaport vermişti. Yapılan soruşturmalar neticesinde toplam 3 bin 609 kişinin yasadışı olarak Kıbrıs vatandaşlığı aldığı saptanırken, bu rakam incelenen 6 bin 779 vakanın yaklaşık %53’ünü oluşturuyordu. Kıbrıs’a en az 2,5 milyon Euro’luk yatırım yapma şartı arayan Rum Yönetimi’nin sadece 2013’teki ağır mali kriz nedeniyle acilen ihtiyaç duyulan 9,7 milyar Euro’yu bu yolla temin ettiği açıklanmıştı.

İNŞAAT VE EMLAK SEKTÖRÜ SIKINTILI… Yönetimin yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasına güvenen Güney’deki inşaat ve emlak sektörü, milyonlarca Euro’luk yatırımlar yaparken, yasak kararı sonrasında ne olacaklarının bilinmezliği içerisinde. Kasım 2020’de durdurulan uygulama sonrasında sıkıntıya düşen sektör, yasağın getirilmesi halinde sahibini bekleyen binerce konut stoklu ile karşı karşıya kalacak. Sektör temsilcileri bir yandan yasağın yumuşatılması için yetkililerden daha etkin girişim beklerken öte yandan sistemi istismar edenlerin cezalandırılmasını istiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu