GenelManşetTürkiye

Yatırımcı “kiracısı” olan ev istemiyor

Türkiye’de kiracıları koruyan uygulamaların ardından yatırım için ev alacaklar artık “kiracısız” ev peşinde

Eski kiracıların ödediği rakam, yeni bedellerin çok altında kalınca kiracılı ev almak yatırımcı için dezavantajlı hale geldi

Evini 2-3 kat fiyat farkıyla kiralamak isteyen ev sahipleri artık kiracılarına evlerini boşaltmaları için üste para veriyor

“KİRACISIZ EV ARANIYOR”…

Türkiye’de hızlı artan kiralar konut satışlarını da etkiledi. Eski kiracıların ödediği rakam, yeni bedellerin çok altında kalınca kiracılı ev almak yatırımcı için dezavantajlı hale geldi. Yatırım için ev alanlar, eskinin aksine artık ‘kiracısız ev’ arar hale geldi. Piyasadaki bu talep ilanlara da yansıdı. Kiracısı hazır ev yerine kiracısız denilerek pazarlama yapılmaya başlandı. Düşük kiranın yanında tahliyenin zorluğu nedeniyle yatırımcıların boş ev aradığını belirten sektör temsilcileri, kiracılı evlerde de indirim yapıldığını dile getirdi.

KİRALAR DÜŞÜK, TAHLİYE ZOR…

Gayrimenkul danışmanı Yavuz Çınar şunları söyledi: “Eski kiracıların ödediği rakamlar yeni kiraya göre oldukça düşük, tahliye de zor. Bu nedenle yatırım için ev alan kiracılı eve bakmıyor. Boş bir evin satışa dönmesi ortalama 2 ay ise, kiracılıda 6 ay oluyor.” Gayrimenkul danışmanı Melih Babataş da “Ev arayanlar için en önemli kriterlerden biri evin kullanım durumu oldu. Geçmişte ev kiracılı ise avantaj sayılır ve böyle devam edelim denilirdi. Ama bugün eski kiracıların piyasa koşullarına göre düşük bedel ödemesi ve tahliye davalarının uzun yıllar alması tercihleri değiştirdi. Özellikle kiracısız ev istenildiği belirtiliyor” dedi.

 

KİRACIYA ‘EVDEN ÇIK’ KOMİSYONU…

Öte yandan, Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de kira artışları gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ev sahibi ve kiracılar arasında da yeni bir döneme girildi. Evini 2-3 kat fiyat farkıyla kiralamak isteyen ev sahipleri, mevcut kiracılarına evlerini boşaltmaları için para teklif etmeye başladı. Uzmanlar, ev sahiplerinin yaşanan kira artışlarının ardından kendi evinin düşük miktarda kalması ve kiracısının evi boşaltma teklifini kabul etmemesinin ardından bu yola başvurduğunu belirtiyor. Uzmanlar geçen yıl kira artışı için kanunla getirilen yüzde 25’lik sınırın konut fiyatlarındaki artışı önlemediğini düşünüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu