DünyaEkonomiGenelManşet

Alman konut projelerinde iptal rekoru

Almanya’da artan faizlerle birlikte konut projelerinde rekor düzeyde iptallere yol açtı. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) verilerine göre Ağustos’ta şirketlerin yüzde 21’i projelerinin iptal edildiğini bildirdi

“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM”

Almanya’da artan kredi ve malzeme maliyetlerinin tetiklediği konut inşaatı krizi ivmeleniyor. Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), inşaat şirketlerin projelerine yönelik Ağustos ayına ilişkin anket sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Ağustos’ta şirketlerin yüzde 20,7’si projelerinin iptal edildiğini bildirdi. Söz konusu oran Temmuz’da yüzde 18,9 olmuştu. Ifo’nun açıklamasında, hızla artan inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde yükselen faiz oranları nedeniyle 2022’nin başında hâlâ karlı olan birçok projenin şu anda artık ekonomik olarak uygulanabilir olmadığı belirtildi.

“ZİRVEYE TIRMANIYOR”

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Konut inşaatındaki iptaller yeni bir zirveye doğru tırmanıyor. Anketin başladığı 1991 yılından bu yana karşılaştırılabilir bir durum gözlemlemedik. Piyasadaki belirsizlik çok büyük” ifadesini kullandı. Daha katı enerji tasarrufu gereklilikleri nedeniyle finansmandaki azalmanın da inşaatçıların hesaplarını zorladığını kaydeden Wohlrabe, “Bazı şirketler şimdiden boğazlarına kadar suya batmış durumda” ifadesini kullandı.

KONUT BİRLİĞİ, HÜKÜMETTEN ÖNLEM İSTEDİ

Öte yandan, Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW) kriz nedeniyle Alman federal hükümetinden karşı önlemler alınmasını talep ediyor. BFW Başkanı Dirk Salewski, “İptallerdeki tarihi yükseklik ve muazzam sipariş eksikliği, çöküş uyarılarımızın şimdi gerçekleştiğini kanıtlıyor. Bu ekonomik ateş eğrisi yükselmeye devam edecek. Yakında harekete geçilmezse, hasta konutlar ölmüş olacak” değerlendirmesinde bulundu. BFW, ülkede inşaat şirketleri için, arsa maliyetlerinin düşürülmesi, finansman koşullarının gevşetilmesi ve onay süreçlerinde daha az bürokrasiye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu