DünyaGenelManşet

Depreme dirençli şehir: Tokyo

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Okay, şehri afete karşı dirençli hale getirmenin yollarını anlattı

AFET DİRENÇLİLİĞİ

Tıpkı binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi gibi şehirlerin de afete dirençli hale gelmesi gerekiyor. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nilgün Okay, “Afetler yanlış yönetilen risklerdir ve bu nedenle proaktif risk yönetimi yoluyla önlenebilir. Afet dirençliliğin sağlanamamasındaki nedenlerin başında; dirençliliğin afet yönetimi bakımından anlaşılamamış olması ve yerel yönetimlerin afet risk azaltma ve uyum planlama süreçleri hakkında bilgi ve kaynak yetersizliği geliyor” diyor.

TOPARLANMA BECERİSİ ÖNEMLİ

Prof. Okay, şehirlerin afet sonrası toparlanma becerisinin de önemli bir direnç göstergesi olduğunun altını çiziyor: “Farklı ülkelerde yapılan saha çalışmaları, halkın kapasitesini değerlendiren, katılımcı afet risk yönetiminin sosyal dirençliliği sağlamada başarılı sağladığını gösteriyor. Bir mahallede afet öncesinde gönüllü grupların, özellikle de kadın oluşumları gibi güçlü sosyal yapının mevcut olması, afetlerde müdahaleyi kolaylaştırdığı gibi afet sonrasında da halkın kendi olanaklarıyla daha çabuk iyileşmesini sağlıyor.”

TOKYO ÖRNEĞİ: Prof. Okay, Tokyo’nun dirençlilik stratejilerini şöyle özetliyor:

*Deprem Erken Uyarı Sistemi ile Tokyo’daki halka 80 saniye önceden depremi haber vermek mümkün.

*Kentte 53 riskli alan belirlenerek yaklaşık 3200 hektarlık alan dönüşüme konu edildi.

*Afet anında acil durum ulaşım yolların risksiz alanlardan geçirilmesi ve lojistiğin aksamaması öncelikli hedef oldu.

*Her merkezi ve yerel idareye afet risk azaltma fonu zorunlu şart haline getirildi.

*Geçici barınma için yerleşime uygun alanlardaki kamu/özel tesisleri belirlendi, halkın planlanan bu yerlere tahliyesi için sürekli ve düzenli eğitim/tatbikatlar sürdürülüyor.

*Okullar, tren istasyonları ve alışveriş merkezlerinin kamuya barınma olması, benzin istasyonları, marketler benzeri ticari yapıların afet anında yardım merkezlerine dönüşmesi planlandı.

*Halkın afet ve acil durum sırasında yapacaklarını tanımlayan talimatnameler sürekli güncelleniyor.

*Tokyo halkına farkındalık eğitimleri, yaşam güvenliği öğrenme merkezleri ve Afete Hazırlık Tokyo gibi cep telefonu uygulamalarıyla düzenli olarak veriliyor.

*Yerel gönüllü grupların yanında yangınla mücadele grupları oluşturulması, faaliyetlerinin izlenmesi ve desteklenmesi sağlanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu