GenelKıbrısManşetToplumTürkiye

Kadına yönelik şiddet durmuyor

PGM, Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi verileri, son üç yılda 3 bin 079 kadına şiddet uygulandığını gösteriyor

Cinsiyet ayrımcılığına dayalı “insan hakları ihlali” olarak değerlendirilen kadına yönelik şiddette KKTC kötü bir sicile sahip

Polise son “üç” yıl içinde kadınlara yönelik 3 bin 057 şiddet vakası yansıdı. Darp ve cinsel suçlar dikkati çekti

ÖZEL HABER

EN ÖNEMLİ TOPLUMSAL SORUN…

Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada olduğu gibi, KKTC’de de en önemli toplumsal sorunların başında gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tanımına göre ŞİDDET; “Gücün ya da fiziksel kuvvetin; tehdit yoluyla ya da gerçekte; fiziksel zarar, ölüm, psikolojik zarar, gelişme engeli ya da yoksunluğa neden olacak şekilde; kendine, bir başkasına ya da bir grup veya bir topluma karşı niyetli biçimde kullanılması” olarak tanımlanıyor. Kadına yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir insan hakları ihlali olarak değerlendirilirken, KKTC’nin de bu konudaki sabıkası oldukça kabarık.

EV, KADINLAR İÇİN EN TEHLİKELİ YER…

Kadına yönelik şiddette akla fiziksel şiddet (dayak), yaralama ve cinayet gelse de her yıl, DSÖ’nün tanımladığı türde “binden” fazla vaka polis kayıtlarına yansıyor. İstatistik Kurumu’nun Polis Genel Müdürlüğü (PGM), Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’nden derlediği veriler, sadece polise yansıyan yüzlerce vaka olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, vakaların polise aktarılmasında halâ sorunlar yaşandığını ve sanılandan çok yüksek sayıda kadının şiddet gördüğü konusunda hem fikir. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi “evi”, kadınlar için en tehlikeli yer olarak nitelerken, bu durum ülkemiz için de geçerli.

DARP VAKALARI ARTTI…

PGM Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’ verileri son “üç” yıl içinde kadınlara yönelik 3 bin 057 şiddet vakasına işaret ediyor. İlk iki sırada %36 oranıyla “darp” ve %11 oranıyla “tehdit” var (2022’de darbın payı %42’ye yükseldi). Cinsel saldırı, tecavüz, tecavüz girişimi ve taciz yaklaşık %4’lük bir payla dikkati çekerken, telefonda veya yüz yüze rahatsızlık %18’lik paya sahip. Kadına yönelik şiddet istatistiklerinde tek teselli son iki yılda kadın cinayeti vakasına rastlanmaması oldu. Ancak, darp oranındaki artış endişe verici bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu