EğitimGenelKıbrısManşet

Kaosla kapandı kaosla açılacak!

“Devlet, Anayasa ve Milli Eğitim Yasası çerçevesinde tüm öğrencilere nitelikli, ücretsiz, kamusal eğitimi sağlamakla yükümlüdür ancak mevcut durumda okullara ayrılan bütçe temel ihtiyaçları bile karşılayamamakta"

“Devlet, Anayasa ve Milli Eğitim Yasası çerçevesinde tüm öğrencilere nitelikli, ücretsiz, kamusal eğitimi sağlamakla yükümlüdür ancak mevcut durumda okullara ayrılan bütçe temel ihtiyaçları bile karşılayamamakta”

EYLEM: EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), devletin sağlamakla yükümlü olduğu nitelikli ücretsiz kamusal eğitim için ayrılan bütçenin okullardaki temel ihtiyaçları dahi karşılayamadığını belirterek, Eğitim Bakanlığındaki mevcut yapının eğitimdeki sorunları çözemez halde olduğunu vurguladı. Sendika, ayrıca ‘tam gün eğitim’ adı altında Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni programın, 5 bin 47 saat ek ders yükü ve 260 ek öğretmen ihtiyacı yaratacağının bakanlık tarafından görmezden gelindiğini de açıkladı.

“ÇOK FAZLA EKSİKLİK VAR”

KTOEÖS yönetimi, 2023-24 eğitim yılı başında eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yeni eğitim yılına girilirken, 5 okulun depreme dayanıksız ve yıkılma tehlikesi altında olduğunu dile getirdi. Özel okullardan devlet okullarına kayma nedeniyle sınıf başına düşen öğrenci sayısında yükselişler yaşandığını kaydeden Eylem, eksikliği tamamlanmamış bazı münhal ve nakiller bulunduğunu; disiplin, sınıf geçme ve nakil tüzüklerinde güncellemeler gerektiğini belirtti. Eylem, ayrıca, tam gün eğitim denilerek hiçbir (beslenme, ulaşım, güvenlik vb.) altyapı hazırlığı yapılmadan haftalık ders sayısının artırıldığını ve sendikanın yaptırdığı anket çalışmasına göre yeni eğitim yılına girilirken eğitimde tam bir kaosa doğru gidildiğini ifade etti.

ZEKAİ: EĞİTİM AMACINDAN SAPTIRILDI

KTOEÖS Eğitim Sekreteri Adnan Zekai, eğitim ve okullarla ilgili genel durum değerlendirmesi yaptı. Eğitim Bakanlığının ‘misyonerlik faaliyetleri’ altında gerici bir duruma getirildiğini savunan Zekai, bakanlığın şu an için ‘işgal altında’ olduğunu savundu. Eğitimin amacından saptırılarak amaçsız ve hedefsiz hale getirildiğini, eğitimde yönlendirme yapılmayıp öğrencilerin sadece sınıf geçirilerek üniversitelerin müşterisi durumuna getirildiğini söyleyen Zekai, okul müfredatlarının da hayatın pratiğinden koparıldığını ifade etti.

“ALTYAPI YETERSİZ, DURUM İÇLER ACISI”

Zekai, yüzlerce KKTC’li yetişmiş öğretmen varken Türkiyeli öğretmenlerin istihdam edilmesinin gençleri ve eğitim sistemini heba etme anlamını taşıdığına, aynı işe farklı maaş ödenerek öğretmenlik mesleğinin statüsünün düşürüldüğüne, düşük maaş alan, yolluğu ödenmeyen ve mesleğinde desteklenmeyen öğretmenlerin moral ve motivasyon kaybı yaşadığına dikkat çekti. Ücretsiz kamusal eğitim hakkının bitirildiğini, devlet okullarının bütçesinin sadece okullardaki temel ihtiyaçların giderilmesine dahi yetmediğini anlatan Zekai, okul altyapılarını “yetersiz”, binalarının durumunu ise “içler acısı” olarak niteledi ve Eğitim Bakanlığındaki mevcut yapının sorunları çözemez halde olduğunu savundu. Yabancı öğrenciler konusuna da değinen Zekai, İskele bölgesinde yüzde 25, Gazimağusa’da yüzde 20, Girne Bölgesinde yüzde 14 oranında eğitim dilini bilmeyen yabancı öğrenci bulunduğunu söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu