EkonomiKıbrısManşet

Tefeciliğe soyunan bankalar var

Bazı bankaların açgözlü uygulamalarla vatandaşları borç batağına sürüklediğinden yakınan iş insanları, Merkez Bankası’nın da buna göz yumduğunu öne sürdü

GIYNIK ÖZEL

GIYNIK Gazetesi’ne konuşan iş insanları, hükümeti, halkı korumak ve kollamak yerine, bankacılık sektörünü korumakla suçluyor. Bankaların usulsüz uygulamalarla vatandaşları borç batağına sürüklediğinden yakınan iş insanları, Merkez Bankası’nın da buna göz yumduğunu öne sürdü.

Halkın alım gücü günden güne düşerken, bazı bankaların kar etmeye devam ettiğini dile getiren iş insanları, bankaların yılsonu bilançoları ortaya çıktığı zaman her şeyin çok daha net görüleceğini de vurgulayarak, bu vukuatlı bankaların tüm faizleri bir yıl dondurması gerekirken hükümetin bu konuda radikal karar almaktan çekindiğini savundu. Yine bazı bankaların, COVİD-19 sürecinde elini taşın altına koymadığını kaydeden iş insanları, taksit ötelemesi yaparken dahi bunun faiz yükünün yine vatandaşın sırtına yüklendiğini ifade etti. Halbuki Covid-19 pandemi sürecinde her kesimin elini taşın altına koyması beklenirdi.

Özellikle adeta batma noktasına gelen turizm sektöründe, hükümetin turizmcilere, personellerine sahip çıkmaları ve personellerini işten çıkarmamaları yönünde telkinde bulunduğunu kaydeden iş insanları, diğer yandan ise zor durumda olan turizm işletmecilerinin banka borcu faizlerine yönelik hiçbir adım atılmamasını eleştirdi. Reel sektörde yaşanan sıkıntıların tüm ekonomiyi etkileyeceği de gözden kaçırılıyor.

MERKEZ BANKASI, YETERİ KADAR DENETLEMİYOR

Bankaların yasalara aykırı şekilde yüksek faiz oranlarıyla borç para verdiğini dile getiren iş insanları, “Bankalar, ödenemeyen borç üzerine yeni bir borç vererek vatandaşları batağa sürüklüyorlar ve vatandaşın elinde avcunda ne varsa alıyorlar. Mahkemelerin gündeminde, ödenemeyen yüzlerce banka borcunun davaları var. Bankalar, vatandaşları tuzağa düşürerek, borcu borçla kapatıyorlar ve faiz yükü yüklüyorlar” diyerek Merkez Bankası’nın bankacılık sektörünü yeteri kadar denetlememekle suçladı. Bankaların yasalardaki boşluklardan yararlandığını ifade eden iş insanları, Merkez Bankası’nın bankalar üzerindeki yaptırım gücünü kullanmadığını da savundu ve bunun için de herhangi bir adım atılmadığından şikayetçi oldu.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE YER ALAMAYACAK KİŞİLER PATRON OLUYOR

Bankacılık sektöründe yer alan bazı patronların geçmişlerinin kirli işlerle anıldığını, geçmişte gayri yasal işler yapmış, haklarında çeşitli soruşturmalar açılan kişilerin banka sahibi olduğunu dile getiren iş insanları, “Aleyhinde çek sahteciliği ve çeşitli yolsuzluklarla ilgili soruşturma açılan fakat soruşturma dosyaları Başsavcılık ’ta bekletilen bu kişiler aleyhinde neden ceza davası açılmadığını da merak ediyoruz” dedi. İş insanları, bu kişilere nasıl bankacılık lisansı verildiğinin sorgulanması gerektiğini de ifade etti.

BANKACILIK SEKTÖRÜYLE, FİNANS ŞİRKETLERİ İÇ İÇE GEÇTİ

Finans şirketleriyle bankaların iç içe geçmiş durumda olduklarını kaydeden iş insanları, hem finans şirketi hem de bankası olan işletmelerin, finans şirketindeki borcuna karşılık müşterisinin bankada vadeli hesabında olan paraya el koyduğunu da öne sürdü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu