EkonomiKıbrısManşetToplum

Narenciye sektörü bugün eylemde

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği, narenciye sektöründeki tüm paydaşların iflasın eşiğinde olduğu gerekçesiyle bugün Güzelyurt Terminal Çemberi’nde eylem gerçekleştirecek

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği, narenciye sektöründeki tüm paydaşların iflasın eşiğinde olduğu gerekçesiyle bugün Güzelyurt Terminal Çemberi’nde eylem gerçekleştirecek.


CTP GÜZELYURT İLÇESİ’NDEN DESTEK
Narenciye sektöründeki sorunlarla ilgili açıklama yapan CTP Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir, 130 bin ton civarı üründen, sadece 15 bin tonunun ihracı için taahhüt anlaşması yapan hükümeti, kendi halkına ambargo uygulamakla eleştirdi. Gulamkadir, narenciye ihracatıyla ilgili anlaşmanın ihraç için ciddi maliyet oluşturan nakliye sorununu çözmek üzere geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti’ne giden Tarım Bakanı ve Cypfruvex yönetimi ile Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri arasında gerçekleştirildiğini kaydederek bu durumdan hem devlet bütçesinin hem de sektörün ciddi zarara uğratıldığı görüşünü belirtti.

GULAMKADİR: BU, HALKI ÜRETİMDEN KOPARMA ÇABASIDIR
“KKTC heyeti, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ihracatçıların toplamda 15 bin ton ürün alımı yaptığını ve bu alımı sadece iki ihracatçının gerçekleştirdiğini aktardıktan sonra, 15 bin ton üründe anlaşma sağlamışlardır. Verilen taahhüt hem Mandora(king) mandalina, hem de Valencia portakal ürününü kapsayacaktır” diyen Gulamkadir, “Dolayısıyla devlet bütçesi ve sektör çok ciddi zarara uğratılmıştır. Bu yapılan halkı üretimden koparma çabasından başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DEN GELEN SUYUN BÖLGEYE ULAŞMASIYLA TERS ORANTILI GELİŞMELER”
“Ortaya konan yaklaşımla üreticilere ‘ürünlerinize bakmayın, bahçelerinizi kurutup arazileri satışa çıkarın, üretimden kopun’ demekten başka bir şey değildir” diyen Gulamkadir, “Türkiye’den gelen suyun bölgeye ulaşması ile birlikte kuraklığa, tuzlanmaya ve ürün kalitesinin artışına karşı ciddi bir önem arz eden su ile birlikte Güzelyurt ve Lefke bölgesinde gerçekleştirilen yeni plantasyonlardan sonra atılan bu adım kabul edilemezdir” dedi.

“KENDİ HALKINIZA AMBARGO UYGULAYARAK MI SORUNLARI ÇÖZECEKSİNİZ”
“Kendi halkınıza ambargo uygulayarak sorunları çözdüğünüzü mü düşünüyorsunuz? Geride kalan dönemde kamuoyuna sürekli olarak sorunların aşıldığı mesajı verdiniz. Bu sürede tam olarak hangi sorunu çözdünüz? Devlet bütçesi ve tüm sektörü zarara uğratmak siz hükümet edenler için çözüm müdür?” sorularını yönelten Gulamkadir, “Üreticiler, kesim ekipleri, kamyoncular, plastik kasa imalatçıları, paketleme fabrikaları ve ihracatçılar batma aşamasındadır” diyerek, sektörün sadece bugününün değil geleceğinin de tehlikeye atıldığını vurguladı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu