KıbrısManşetToplum

“Hellime peynir denmesini kabul etmiyoruz”

Avrupa Birliğince tescil edilen hellimi geleneksel yöntemlere 45 yıldır üreten Serpil Kadıköy'ün Akdeniz köyündeki mutfağına gelen turistler, burada köy ekmeği ve hellimin üretimine şahit oluyor

Avrupa Birliğince tescil edilen hellimi geleneksel yöntemlere 45 yıldır üreten Serpil Kadıköy’ün Akdeniz köyündeki mutfağına gelen turistler, burada köy ekmeği ve hellimin üretimine şahit oluyor.

“TURİSTLERİN UĞRAK MEKANI”
Annesinden gördüğü geleneksel yöntemlere 45 yıldır hellim üretimi yapan 63 yaşındaki Serpil Kadıköy, KKTC’ye gelen turistlere mutfağında hellim yapımını gösteriyor. Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen bir proje kapsamında geleneksel hellim üretimi yapılan Serpil Kadıköy’ün ailesine ait, Akdeniz köyünde bulunan 65 yıllık ata mutfağı, turistlerin mutlaka uğradığı bir mekan haline geldi. Sabah saatlerinden itibaren mutfağa gelen turistler hem hellimin mayalanması hem de köy ekmeğinin hazırlanışını görme fırsatına erişiyor. Dileyen turistler mutfakta hazırlanan ekmeği kendileri pişirip taze hellim ile kahvaltı edebiliyor.

“DİLEYEN TURİSTLER KENDİ EKMEĞİNİ PİŞİREBİLİYOR”
Serpil Kadıköy, hellimin yapım aşamasının sabahın erken saatlerinde hayvanların sağılan sütlerin kaynatılmasıyla başladığını söyledi. Hellim ile ekmek yapımı görmek ve bunu deneyimlemek isteyen turist kafilelerinin mutfağına geldiğini anlatan Kadıköy, “Sabah 5-6 gibi koyun ve keçilerimizi sağarız. Sütümüzü mutfağımıza alırız. Sütü hafif ısıtarak mayalarız. Sütü, oğlak mayası dediğimiz kendi mayamız ile mayalarız. Yarım saat mayalandıktan sonra küçük parçalara bölerek bir beze alıp üzerine ağır bir şey koyarak baskıya alırız. İkinci kez mayalanması için tekrar kaynatmaya koyarız. Daha sonra içine tuz ve nane koyarak satışa sunarız. Dileyen turistler burada ekmeğin üretimine de katılabiliyor, dileyenler arka taraftaki fırında ekmek de pişirebiliyor” diye konuştu.

“SÜTÜ, OĞLAK MAYASI DEDİĞİMİZ KENDİ MAYAMIZ İLE MAYALARIZ”
Kadıköy, kaynatılan süte oğlak midesinden elde edilen doğal bir mayanın eklendiğini dile getirerek, hellimi diğer peynirlerden ayıran en büyük farkın doğal mayası olduğunu belirtti. Mayanın elde ediliş sürecini aktaran Kadıköy, “Sütten yeni kesilmiş oğlağı keserek, midesindeki mayayı alıyoruz. O mayayı kurutur, bir bez içine koyarız. Her gün sütümüzü onunla mayalarız. Doğal bir mayadır, fabrikasyon toz maya kullanmayız” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu