EkonomiKıbrısManşet

BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre küresel gıda fiyatları düşerken, KKTC’de tam tersi oluyor

Eylül ayında ülkedeki gıda enflasyonu aylık bazda %4.11, yıllık bazda %123,39 oranında arttı

BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre küresel gıda fiyatları düşerken, KKTC’de tam tersi oluyor

 KÜRESEL GELİŞMELER KKTC’YE SÖKMÜYOR

Eylül ayında ülkedeki gıda enflasyonu aylık bazda %4.11, yıllık bazda %123,39 oranında arttı

 

KKTC’DE 16 AYDIR ARALIKSIZ ARTIYOR… Küresel gıda fiyatlarındaki değişimi takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayı raporunu açıkladı. FAO verilerine göre küresel gıda fiyat endeksi 6 aydır düşüyor. Ancak, küresel gıda endeksindeki düşüş, KKTC’ye yine yansımadı. İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; yıllık genel enflasyon geçtiğimiz Eylül ayında %120,32 oranıyla 1994’ten sonraki rekor seviyesini sürdürürken, gıda enflasyonu da %123,39 oranıyla ülke tarihinin ikinci en yüksek noktasında durmaya devam ediyor. Veriler KKTC’deki gıda fiyatlarının 16 aydır aralıksız artış içerisinde olduğuna işaret ediyor.

 

EYLÜL’DEKİ KÜRESEL GELİŞMELER… Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre küresel gıda endeksindeki düşüşte bitkisel yağ kotasyonlarındaki gerileme etkili oldu. Bitkisel yağ fiyat endeksi, aylık %6,6 azalarak Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Eylül’de tahıl fiyat endeksi aylık %1,5 oranında yükseldi. Buğday fiyatları ise %2,2 yükseldi. Son aydaki yükselişte tahıl koridorunun Kasım’dan sonra devam edeceğine dair belirsizliklerin artması ve talebin yükselmesi etkili oldu. Et fiyat endeksi, son ayda %0,5 geriledi. Şeker fiyat endeksi, çoğunlukla Brezilya’daki iyi üretim beklentileri, düşük etanol fiyatları ve kur hareketi etkileriyle bağlantılı olarak %0,7 düştü. Süt ürünleri fiyat endeksi de %0,6 azaldı.

 

GIDA FİYATLARI 2022’DE %71 ARTTI… KKTC’de ise gıda enflasyonu yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) hesaplanmasında kullanılan ana mal ve hizmet gruplarında yer alan gıdadaki enflasyon, Haziran ayındaki %126,92’lik seviyesinden %123,39 oranına indi. Ancak, yine de genel enflasyon rakamından yüksekte kaldı. 2022 bazında (9 aylık) gıdadaki yükseliş %71.06 oranında, bir aylık süredeki artış ise %4.11 oranında hesaplandı. Verilere göre, Eylül 2021-Eylül 2022 periyodunda temel gıda maddelerinden tavuk fiyatındaki %166 oranında artışla, gıda maddelerinin zam şampiyonu oldu. Ekmeğin fiyatı %154, sütün fiyatı da %135 arttı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu